Банкеръ Daily

Общество и политика

На 22 септември националният флаг ще бъде издигнат с военни почести на крепостите "Царевец" и "Трапезица"

На 22 септември националният флаг ще бъде издигнат с военни почести на крепостите "Царевец" и "Трапезица" във Велико Търново по повод 110 години от обявяването на Независимостта, съобщи Нелина Църова, директор на Дирекция"Култура" в община Велико Търново, цитирана от БТА. 

Богатата програма, посветена на годишнината ще започне на 21 септември с две прояви, част от дните на Европейското културно наследство. 
Тогава ще бъде открит фестивалът на занаятите на Самоводската чаршия, който ще продължи до 24 септември и изложбата "Нека миналото среща бъдещено" на Царевец, която разкрива ролята на камбаните в европейската история. Камбанният звън на Царевец ще оттекне на 21 септември в 19.15 часа, като част от общата европейска инициатива. 

На 22 септември, по традиция, тържествата посветени на Независимостта ще започнат от църквата "Свети Четиридесет мъченици" с литургия и празнично шествие.  В шествието ще се включат и участниците в 12-тия фестивал на военните оркестри. През целия ден са предвидени безплатни екскурзоводски турове озаглавени "По стъпките на българската държавност", множество концерти и изложби. 

Акцент ще бъде и откриването на възстановения "Багрилов надпис", който е изработен от учителя Димитър Багрилов в чест на 10-годишинината от обявяването на Независимостта.

От 19.30 ще започне тържествената заря-проверка на площад "Цар Асен". Проявите, посветени на Независимостта, обявена в Търново през 1908 година ще продължат и на 23 септември с възстановка на гара "Трапезица".  В нея ще бъде пресъздадено пристигането на княз Фердинанд, министър-председателя Александър Малинов и официалните лица, посрещането им от кмета и търновското гражданство и прочитане на Манифеста за обявяване на независимостта на България и обявяването на княз Фердинанд за български цар. 
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във