Банкеръ Weekly

Общество и политика

МВР удари крадци на ДДС

Собственик на фирма, заподозряна в схема за източване на ДДС и неплащане на акциз от доставка и транзитиране на електроенергия, беше задържан в петък (10 декември). По информация от МВР щетите за бюджета надхвърлят 16 млн. лева.


Задържането е резултат от мащабна спецоперация, протекла в Стара Загора, Казанлък, Бургас, Варна и София, с участието на антимафиоти от Главна дирекция Борба с организираната престъпност и служители от областните дирекции на МВР.


Престъпната група е източвала ДДС, използвайки енергийни дружества, съобщи главният секретар на вътрешното ведомство Калин Георгиев, под чието ръководство се е провела акцията. Според разкритията на антимафиотите неназованата компания е играла с данните за доставка и транзитиране на електроенергия. Направеният анализ показвал, че транзитираните количества през съответния български търговец не съответстват извън територията на България на количествата, декларирани пред данъчните органи. Експертите на МВР твърдят, че по този начин неправомерно е възстановен ДДС в особено големи размери.


Проверката на ГДБОП включва период от 2007-а до2010 година. Ако сметнем щетата само на неплатения акциз за електроенергията, който е около 300 000 лв. на месец, за приблизително четиригодишния период се получава щета от 14 400 000 лева. За изнесената повече електроенергия от баланса на дружеството щетата е на стойност 2 738 000 лв., за които дружеството не разполага с фактури, обяви Калин Георгиев.


Спецполицаите са претърсили два адреса във Варна и Бургас, обитавани от собственика на въпросната компания, и са намерили документация на фирми, които са прехвърлени на трети лица след натрупани задължения към държавния бюджет. Претърсвания и изземвания е имало и в Казанлък и в няколко счетоводни къщи, които се намират на територията на София. Там са открити счетоводни документи, свързани с все същата компания. Предстои разпит на повече от десет свидетели, свързани с дейността й.


Румен Савов


Facebook logo
Бъдете с нас и във