Банкеръ Weekly

Общество и политика

Милионерка от "Воля" напуска парламента

Нина Миткова

Депутатката от "Воля" Нина Миткова напуска Народното събрание. С този изненадващ анонс на парламентарния шеф Димитър Главчев започна пленарното заседание в четвъртък (28 септември). В молбата, която Миткова е внесла в деловодството на парламента, е посочено, че се оттегля по лични причини. "БАНКЕРЪ" обаче научи, че тя напуска, тъй като нямала време за бизнеса си. И от това понасяла финансови загуби.

Нина Миткова и съпругът й Максим имат компания за производство на велосипеди - "Макском". Миткова попадна и в "класацията" на "БАНКЕРЪ" за най-имотните депутати в 44-ото Народно събрание. В своята декларация пред Сметната палата тя декларира, че заедно с мъжа й притежават недвижимо имущество за над 2 млн. лева. Най-скъпа е къщата им в Пловдив, която струва милион и половина. Имотът е придобит през тази година. На влог пък държи 228 439 лева.

Иначе по време на краткия си престой в Сградата на съединението Миткова бе част от комисиите по образование и по здравеопазване. Беше и заместващ представител на делегацията в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, както и член на групата за приятелство на България с Катар. Тя бе избрана за депутат като водач на пловдивската листа на "Воля". Партията на Веселин Марешки спечели 4.26% подкрепа в Града под тепетата.

На мястото на Нина Миткова в парламента ще влезе Елена Аксиева. За нея се знае, че също е от бизнес средите. Мениджър е на софтуерна компания. Съпругът й Атанас Пешев е един от собствениците на частната охранителна фирма "ДАИКС СОТ". Баща й пък дълги години е бил полицай. На изборите през март Аксиева беше водач на листата на "Воля" в Пловдивска област, но се отказа от депутатското място, изтъквайки като причина напредналата й бременност.

Facebook logo
Бъдете с нас и във