Банкеръ Weekly

Общество и политика

МЯСТОТО НА НДСВ НЕ Е СРЕД ПАРТИИТЕ НА ПРОВАЛЕНИЯ ПРЕХОД

Тошо Пейков, съпредседател на коалиция НДСВ и главен секретар на Движение за национално възраждане Оборище, пред в.БАНКЕРЪ

Г-н Пейков, знак за какво е подкрепата, която НДСВ изрази за сегашния държавен глава Петър Стоянов в предстоящата кампания?- Решението на Съвета на коалиция Национално движение Симеон Втори да подкрепи кандидатурата на президента Петър Стоянов е знак за настъпване на едно действително ново политическо време. Времето, чието отброяване започна с обръщението на Н.В. Симеон Втори към българския народ на 6 април. Позицията ни е доста необичайна за тези, които са свикнали с постоянните политически интриги и битки през последните 11 години. Убеден съм обаче че това е мъдро държавническо решение, мотивирано не от дребни политически интереси, а от дългосрочни цели за развитие на страната.

Доколко това решение е продиктувано от усложнената международна обстановка?- Изборът на НДСВ да подкрепи кандидатурата на Петър Стоянов за втори мандат е резултат на много безсънни нощи на лидера на движението Симеон Сакскобургготски, на целия съвет на коалицията и на всички депутати. Донякъде може да се каже, че решението на коалицията ни не можеше да бъде друго, защото то действително е съобразено с днешната външно- и вътрешнополитическа обстановка.

Налага ли се НДСВ да се превръща в единна партийна структура?- Статутът на НДСВ е скрепен с подписа на лидера Симеон Втори, на Весела Драганова, като представителка на Партията на българските жени, и с моя подпис. Това е предизборното споразумение между нашите две малки партии, избрани от Негово Величество измежду повече от двеста партии в България за формиране на движението. В една от точките на това споразумение е записано, че коалицията няма определен срок за съществуване. Тя трябва да крепи политически парламентарната група и правителството до края на мандата, но може и да се пререгистрира като партия, която да носи името Национално движение Симеон Втори.

Струва ми се, че има и други идеи. Например на основа на коалицията да се създаде нова партия, опираща се на авторитета на Симеон Сакскобургготски?- На 8 април в Дома на техниката в София вече беше направен един опит за учредяване на партия. Питам се кой всъщност има интерес НДСВ да се превърне в още една партия от познатия досега български политически модел. Анализът показва, че в България все още не са приключили процесите, които биха дали реалните социални основи на истинските партии. Затова наричам досегашните партии - партии на неуспелия преход, създадени по модел отгоре и отвън. Ние с г-жа Весела Драганова мислим, че НДСВ трябва да измине своя път през целия четиригодишен мандат в това Народно събрание, за да може наистина да получи здрава социална основа, модерна идеология и верни привърженици и структури. За едно такова движение, каквото е НДСВ, в момента гласуват много и различни хора, докато партията е много по-затворена и по-консервативна структура. Както в началото на прехода движещите политически сили бяха наречени движения, така и сега, в началото на новия етап, след проваления преход се изисква определен период, в който те да се структурират и пълноценно да участват в политическия живот. Да станат реални партии, а не обществени движения. За съжаление в България все още няма функционираща пазарна система, а именно свободният пазар дава основа на политическите свободи. Ще продължим с развитието на пазара, за да се придвижим към партийната парламентарна демокрация. За нас пример са германските християндемократи, или, както препоръчваше великият Лудвиг Ерхард, политическата, икономическата и личната свобода са комплексни елементи на единната демократична система.

Според Пламен Панайотов, НДСВ трябва да се пререгистрира в партия още преди края на годината.- Няма пречки за това, но е спорно дали тя може да получи правоприемство от Движение Оборище и Партията на българските жени. Спорно е дали това може да стане в рамките на този парламент или новата партия трябва да участва в едно ново парламентарно състезание, за да бъде парламентарно представена. Според закона за политическите партии и Закона за избиране на народни представители, както и според правилника на 39-ото Народно събрание, парламентарни партии са само тези, които са регистрирани за участие в изборите за 39-ото Народно събрание. Ако НДСВ се регистрира като партия, тя няма да може да се превърне автоматично в наследник и правоприемник на нашите две организации. Юридически това не би могло да стане дори и ако на свои конгреси ПБЖ и ДВОборище гласуват да се влеят в партия на НДСВ. За да бъда пределно ясен, ще подчертая, че съпротива срещу пререгистрирането на НДСВ в нашите партии няма. Въпросът е какво ще донесе регистрирането на тази нова партия и в какви срокове може да се случи това.

Съгласен ли сте с Огнян Герджиков, че в името на новата партия не трябва да има Симеон Втори?- Некоректно е този въпрос да се обсъжда от нас, защото отговорът му пряко зависи от волята на самия Симеон Сакскобургготски. Ние ще се съгласим с неговата воля.

Това монархическа партия ли ще бъде?- Нашата цел е осъществяване на реален преход към западна демокрация, а не възстановяване на монархията.

Разговора води Адриана-Белла Белева

Facebook logo
Бъдете с нас и във