Банкеръ Daily

Общество и политика

Метеоролозите и БАН не се разбраха

Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) и Българската академия на науките (БАН) не се разбраха по време на разговорите, в които трябваше да се разберат за финансирането на института. Това стана ясно от позиция на НИМХ, изпратено до медиите.

БАН предлага НИМХ/ да остане в състава на Академията с разширена финансова независимост на института. За целта се предлага целият бюджет на НИМХ-БАН, включително заплатите на учените и служителите ТАМ, да бъде приеман от Министерския съвет на отделен ред в бюджета на БАН. При изчисляване на средствата за заплати в института като база да се взимат основните заплати в БАН по категории.

Метеоролозите пък поддържат своята предишна позиция за незабавно изваждане на института от структурата на БАН с целия личен състав, сграден фонд и научна инфраструктура.

Ръководните органи на БАН смятат, че механичното изваждане на института ще бъде вредно както за БАН и науката в България, така и за качеството на изпълняваната оперативна и експертна дейност от НИМХ-БАН.

"Страхът на ръководните органи на БАН, че излизането на НИМХ от структурата й ще е повод за последващо напускане на други институти, е несъстоятелен аргумент и е в разрез с демократизма в науката. Да не говорим за противопоставянето им на "механичното изваждане на института" с целия личен състав, сграден фонд и научна инфраструктура. Само напомняме, че всичко материално, с което разполага НИМХ, е платено от българската държава, а и в по-голямата част от своето съществуване НИМХ е бил извън БАН", коментират метеоролозите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във