Банкеръ Daily

Общество и политика

Местан опитва да разбърка картите на ДПС

Изгоненият бивш лидер на Движението за права и свободи (ДПС) Лютви Местан се е срещнал вчера с двама посланици от държави-членки на Европейския съюз, а днес ще разговаря с още трима дипломати, пише сайта 24rodopi.com. Смята се, че изключеният депутат от ДПС почти сигурно е разговарял с френския посланик Ксавие Лапер дьо Кабан. Има индикации, че се е срещал и с новоназначения посланик в американското посолство Ерик Сет Рубин. 

Очакваше се днес Местан да даде пресконференция, на която да се появи с петимата депутати, които напуснаха парламентарната група на движението - Хюсеин Хафъзов, Мариана Георгиева, Венцислав Каймаканов, Шабанали Ахмед и Айдоан Али. По-късно стана ясно, че въпросният брифинг е насрочен за четвъртък (7 януари), по обяд в сградата на Българската телеграфна агенция в столицата. Именно тогава се очаква да стане ясно политическото бъдеще на Местан и дали ще основе нова партия или движение, с което да опита да разбърка картите на ДПС. Бившите му съпартийци от движението пък го обвиняват в прокарване на протурски и проислямистки настроения. 

Съратниците на Местан изтъкват, че структурите на ДПС са плахи и боязливи, но повечето от избирателите на движението подкрепяли бившия лидер, който бил отстранен в нарушение на устава на формацията. Така те на практика опитват да се вклинят между Ахмед Доган, който изгони Местан и избирателите на партията. Те очаквали точно тези хора да се активизират и да подкрепят Местан с инициативен комитет за гражданско сдружение или партия. 

Единият от последователите на Местан - Шабанали Ахмед пък щял да се срещне в края на седмицата в Анкара с турския премиер Ахмед Давутоглу. Депутатът вече дори е в Турция, а на 29 и 30 декември се срещал с изселнически лидери в Турция и е бил приет и от кмета на Голяма бурсенска община Реджеб Алтепе. 

Четете още

Банкеръ Weekly

Ердоган май умишлено нокаутира и НАТО

А това е страшно. И то не само като финансови загуби. Още »
Банкеръ Weekly
криза

Банковите заплати се сриват

Текучеството е огромно, заплатите - 700 лева. Още »
Банкеръ Daily

Илиян Василев: Радев за министър ли се кандидатира или за президент?

Румен Радев повече не е генерал - а е кандидат за президент - политик, коментира анализаторът. Още »
Facebook logo
Бъдете с нас и във