Банкеръ Weekly

Общество и политика

Медийното блато много засмърдя

Слава богу, че гръмна скандалът с колегата ни разследващ журналист Васил Иванов. Едва ли има някой, който вече да не знае, че той напусна НТВ заради цензура от страна на прекия си началник Дарина Сарелска, директор на "Новини и актуални предавания". Оказа се, че след местните избори 2015-а, спечелени от ГЕРБ, шефката на Иванов съобщила на екипа си, че разследвания за кметове и обществени поръчки повече не я интересуват. За това журналистът щеше да разкаже от ефира на БТВ, в шоуто на Слави Трифонов.

Изненадващо конкурентната на "Нова bTV" не излъчи шоуто на Слави Трифонов, в което Иванов разкрива зулумите на Сарелска. А разказът за причините, които "събраха" Иванов и Трифонов на маса в обща пресконференция по случая пък се разви в ефира на набиращата сила напоследък BiT. Както казва поговорката - двама се карат, трети - печели.

Слава Богу, защото скандалът е камък в блатото, представляващо в момента българската медийна среда. Самият журналист разкри една от особеностите, които са причина откъм блатото да се носи тежка смрад. Според него някакви шефчета средно ниво в телевизията правят разни схеми и осигуряват медиен комфорт на местни дерибеи. Иванов даде пример с разследването си за скандалните обществени поръчки на бившия кмет на Неделино Стоян Баширов. Той разкри, че спецпрокурор посочил името на Сарелска като къртицата на кмета в разследващия екип на Иванов.

Сто процента е така. Обаче не повярвах на колегата за едно - че за трагичното състояние на медийната среда у нас са виновни някакви си шефове на средно ниво, които заради обвързаности по роднинска линия плетат корупционните си мрежи. И че хората по върховете на държавното управление нямат отношение към блатото.

Имат и още как.

Например слуховете напоследък сочат, че бъдещето на НТВ се свързва с продажбата й на видни фигури в българския политически живот. Това може да мине за бълнуване на болен мозък, но същите фигури се мяркаха и в сложната конструкция на сценария по ликвидирането на КТБ. Те надничат и от сянката на поредната продажба на "Виваком" - дружество от стратегическо значение за България. Очевидно те са незаобиколими в подобни случаи, както твърдеше един шеф на МВР и вицепремиер от близкото минало.

Ако НТВ наистина стоеше зад разследващите си журналисти, едва ли щеше да ги мотивира да проверяват само зулумите на селски кметове и обществени поръчки за детски градини. И в същото време ефирът подозрително да мълчи за случващото се с КТБ и "Виваком".

Сред мълчащите по тези теми е и конкурентната на "Нова телевизия" bTV, която иначе декларира, че стои твърдо зад спазването на законодателната рамка в страната и високоетичните стандарти в журналистиката. Дали пък стриктната тишина не е израз на това твърдо спазване на законодателната рамка, която забранява коментарите, докато прокуратурата продължава уж да разследва случая "КТБ"?

Подобно извинение обаче не важи за казуса "Виваком". В случая обяснението е друго: откъде накъде една телевизия ще коментира, докато в същото време премиер, правителство, МВР, прокуратура, цялата държава си траят, сякаш нищо не е станало?!

Ами ще си мълчат и медиите - докато са на политическата хранилка, ще е така. Неслучайно и НТВ, и bTV са лидери по подписани с последното правителство на ГЕРБ договори за реклама. Както "БАНКЕРЪ" писа, от края на 2007 г. досега с правителствена благословия към електронните медии у нас са "изтекли" около 120 млн. лева.

Така че всъщност те отдавна са купени. Остават само формалностите по прехвърлянето на собствеността. Бедата е, че закриха "Свободна Европа" и народът няма откъде да научава какво се случва в България.

Facebook logo
Бъдете с нас и във