Банкеръ Daily

Общество и политика

Мария Габриел срещу фалшивите новини в социалните мрежи

Наша отговорност е да помогнем на "четвъртата власт" - журналистиката, която е стожер на демокрацията. Това заяви в интервю за белгийския всекидневник "Еко" българският комисар по цифрова икономика и общество Мария Габриел, съобщи представителство на ЕК в България.

"Подходът спрямо фалшивите новини в социалните мрежи трябва да се превърне от национален в европейски", допълва тя и уточнява, че ще предложи през пролетта на 2018 г. обща стратегия за този феномен.

Експертна група на високо равнище трябва да идентифицира добрите практики за борба с фалшивите новини. Такива вече съществуват като например trusted flaggers за доброволно сигнализиране на невярно съдържание в YouTube или т.нар. fact checkers за проверка на фактите. "От нас зависи да преценим каква добавена стойност може да внесе ЕС", отбелязва комисар Габриел.

В интервюто тя съобщава също, че на 9 януари организира в Брюксел среща с представители на 30 интернет платформи, посветена на незаконното съдържание онлайн. "Ще дадем предимство на доброволните мерки и редовния диалог". От платформите изискваме прозрачност, така че потребителят да е информиран за онова, което се определя като незаконно съдържание; второ - да сътрудничат с органите на полицията и съдебните власти. И накрая - искаме да дадем възможност на гражданите да подават сигнали, казва Мария Габриел.

Facebook logo
Бъдете с нас и във