Банкеръ Weekly

Общество и политика

Манипулации с цената на газа

Българската газова асоциация (БГА) обвинява КЕВР в манипулативни игри с цената на природния газ. Изводът е направен на базата на анализ на бизнес средата и действащата нормативна уредба. Крайната цена на суровината за потребителите се увеличава необосновано с около 5%, коментира председателят на асоциацията Пламен Павлов. За да коригират констатирания проблем, от браншовата организация са направили предложения пред държавните институции за десет изменения и допълнения на три основни закона - за енергетиката, за устройство на територията и за обществените поръчки.

Поради липсата на адекватна реакция и за защита на обществения интерес БГА е завела дело във Върховния административен съд против наредбата на КЕВР с цел промяна на модела за формирането на крайната цена на синьото гориво. Нейните специалисти оспорват включването на компонента "задължения към обществото“ в цената към потребителя. Според тях той е необосновано "пришит" от енергийния регулатор чрез оспорваната в съда наредба. Увеличаването на крайната цена на природния газ за потребителите пречи на развитието на газовия сектор в страната, аргументират своята заинтересованост от асоциацията.

Добавката "задължения към обществото" е била направена по директива на ЕС през 2014-а, за да вмени на енергийните предприятия определени задължения по сигурността на снабдяването, защита на околната среда и енергийната ефективност. Но тези разходи не би трябвало да се прехвърлят в тежест на крайния потребител, както е направено в момента, смятат експертите.

Българската газова асоциация е неправителствена организация с нестопанска цел, създадена в средата на 2016-а. Нейният  приоритет е да се прилагат механизмите за постигане на баланс не само вътре в сектора, но и между бизнеса и потребителите. Тя настоява за изменения на нормативната уредба, намаляване на административната тежест и облекчаване на процедурите при изграждане на газофикационните мрежи, както и за бърза  либерализация на газовия сектор.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във