Банкеръ Weekly

Общество и политика

Кърпят НПК за високоетажната корупция

Имитация на тема "Антимафия" с претопляне на старата гозба - това измъдриха управляващите в опит да симулират антикорупционна активност. С одобрената от Народното събрание на второ четене поредна порция промени в Наказателнопроцесуалния кодекс (НПК) делата за корупция по високите етажи на властта ще бъдат поети от Специализирания наказателен съд. При парламент от 240 депутати проектът мина с едва 79 гласа "за", 38 "против" и един "въздържал се". Очевидно на останалите темата не им е интересна.

Същата дъвка беше дъвкана преди седем години, когато се водеха свирепи битки във връзка с въвеждането и подсъдността на специализираните съдилища и прокуратури. Истерията срещу "извънредните съдилища за разправа с политически опоненти" накара тогавашния кабинет на ГЕРБ  да се откаже от нещо, което гласува сега - само и само за да избегне румънския вариант на борба с корупцията, при който разследващите са независими от главния прокурор и изпълнителната власт. 

Определянето на подсъдността е по два критерия - по видове престъпления и по техните извършители. На спецсъда вече ще са подсъдни делата за присвояване, измама, безстопанственост, подкуп, престъпленията против паричната, кредитната, финансовата, данъчната и осигурителната система, престъпленията по служба и против правосъдието, както и документните престъпления.

Спецсъдът ще разглежда тези дела само ако по тях са обвинени народни представители, министри и заместник-министри, шефове на държавни агенции и комисии, на НОИ, НЗОК, НАП, Агенция "Митници", на Комисията по конфискация и на бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства, областни управители и техните заместници, съдии, прокурори и следователи, членове на Висшия съдебен съвет и на съдебния инспекторат.

Отпадна предложението за удължаване на сроковете за разследване и на мерките за процесуална принуда. При първата реакция срещу него от страна на опозицията председателят на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов обяви, че го оттегля и призова депутатите от ГЕРБ да гласуват "въздържал се". Мотивът - "за да не заразяваме с аргумент за противконституционност едно правилно решение".

Възраженията на опозицията обаче, че при повдигането на задочно обвинение разследваният може да не знае, че е разследван, бяха посрещнати с довода, че всеки случай ще се преценява самостоятелно. От БСП се противопоставиха безуспешно и на признаването на ревизионните актове и докладите на Агенцията за държавен финансов контрол за официални писмени доказателствени средства. 

С цел пресичане на адвокатски номера при предявяване на разследването на обвиняемия задължително ще се назначава резервен защитник, ако той се яви без упълномощен адвокат, макар и да има такъв. Уредбата в защита на т. нар. вечен обвиняем е разширена и по отношение на "вечния подсъдим". Както обвиняемите имат право да поискат след изтичане на определен срок делото да бъде внесено в съда, така и подсъдимите ще могат да искат неговото ускоряване в съдебната фаза.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във