Банкеръ Weekly

Общество и политика

Кърпят дъното на здравната каца

Здравно-финансовият тандем Кирил Ананиев - Владислав Горанов е поредният, който ще запушва пробойните в здравеопазването.

Патологията на тема "здравна каса" достигна нови висоти с прегласуването на текстовете от бюджета на НЗОК за мораториума върху финансирането на нови лекарства и терапии. В петък (14 декември) Народното събрание отхвърли наложеното от президента Румен Радев вето върху забраната на тези разходи за следващата година с гласовете на управляващото мнозинство. Радев опита да спре ограничителната мярка с мотива за различно третиране на здравноосигурените лица и нарушено конституционно право на достъпна медицинска помощ.

Дебатът за финансирането с публични средства на иновативните медикаменти премина при яростна съпротива от страна на опозицията. Лидерката на БСП Корнелия Нинова уличи управляващите, че финансират приоритетно изграждането на инфраструктура заради възможността "през това финансиране да се краде, да се взимат комисиони от пътища, от проекти - а от хората не може да се краде". По-късно Нинова обяви, че мораториумът ще бъде атакуван пред Конституционния съд.

От ДПС също подкрепиха твърдо президентското вето. От движението настояват плащането за нови молекули да не спира, защото технологиите вървят напред.

Управляващите отвърнаха на критиката с доводите, че опозицията лъже и не разбира от бюджетиране. По-рано здравният министър Кирил Ананиев нападна представители на пациентски организации, като обяви, че "малък брой хора извършват огромна манипулация в защита на корпоративни интереси".

"Измамно е да се твърди, че имаме нарушен достъп до лечение на онкоболни. Фактите говорят друго - за следващата година са предвидени 300 млн. лв. за иновативно лечение. Призовавам здравното министерството да се върне към разговорите за това редките болести да станат обект на инвестиции от тяхна страна, да се върне към плащането с фонд“, заяви председателката на парламентарната здравна комисия Даниела Дариткова.

В същото време управляващите се втурнаха да гасят пожара с паралелния износ на скъпи лекарства, реимбурсирани от здравната каса. Кабинетът гласува спешно проект за промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, с които предлага въвеждане на контролен механизъм, който да предотврати дефицит на такива медикаменти. Такъв беше въведен през 2014-а по времето на кабинета "Орешарски", но Конституционният съд го отмени по искане на ГЕРБ, който предприе шумна кампания срещу реекспорта с мотива, че касата се източва със стотици милиони. 

Сега новите-стари управляващи предлагат значително по-стриктен режим на контрол, ефектът от който, според Кирил Ананиев, щял да бъде "за милиони". Търговията с лекарства, заплащани частично или изцяло от касата, ще бъде следена постоянно чрез електронна система. Ако за определени медикаменти се установи недостиг на българския пазар, износът им ще бъде ограничаван или напълно забраняван. Към Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) ще бъде създаден експертен съвет, който ще разработва два списъка. Единият - за лекарствата, чийто износ може да бъде ограничен временно при установяване на недостиг. Другият - за медикаментите, за които в агенцията са постъпили уведомления от търговците на едро за намерения за износ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във