Банкеръ Daily

Общество и политика

Край с пушенето на наргиле на закрито

Депутатите приеха на първо четене промените в Закона за здравето, които забраняват пушенето на наргиле на закрити обществени места, както предлагането и продажбата му на деца. Законопроектът бе внесен от лидера на НФСБ Валери Симеонов и група народни представители и приет единодушно с 87 гласа "за“ от Народното събрание.

Новата мярка забранява пушенето на водна лула в закритите обществени места, в помещенията с обособени работни места, където се полага труд, както и в помещенията към тях със спомагателно и обслужващо предназначение. Пушенето на наргиле се забранява още на: прилежащите терени и тротоари на детските ясли, детските градини, училищата, ученическите общежития и местата, където се предоставят социални услуги за деца; площадките за игра и на местата, на които са организирани мероприятия за деца и ученици. Забранява се и пушене на наргиле в спортните обекти, летните кина и театри - по време на спортни и културни прояви.

Целта на законопроекта е опазване на здравето на населението и в частност на децата и подрастващите, чрез предприемането на законодателни, административни и други мерки по отношение на ограничаване на употребата на изделия от водна лула, несъдържащи тютюн, както и на предлагането на продажбата на наргилета на деца.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във