Банкеръ Daily

Общество и политика

Край на скандала: Връщат на работа уволнената учителка от СМГ

Заповедта за уволнението на учителката от Софийската математическа гимназия Петя Тодорова е отменена. Това съобщи самата тя в сутрешния блок на Би Ти Ви.

Учителката по математика, чието дисциплинарно уволнение от СМГ предизвика възмущение и протест на родители и учители и сблъска позицията им с тази на директора Антони Стоянов, обжалва заповедта за уволнение и спечели. 

Тя беше обвинена в уронване на престижа на гимназията от директора. Според него тя е навредила на училището с работата си като член на националната комисия на последото издание на математическото състезание "Европейско кенгуру", назначена със заповед на бившия министър на образованието Меглена Кунева. Той твърди, че Тодорова е подписала протокол, изключил около 130 ученици от СМГ от имащите право на явяване на националния кръг въпреки високите им резултати. Това станало в разрез с правилата на състезанието. 

Тодорова обясни, че с директора Антони Стоянов имат разминавания относно възгледите си за развитието на СМГ и диалог между тях няма. Учителката беше категорична, че не е ощетила ученици от СМГ на състезанието „Европейско кенгуру”, каквито са обвиненията на Стоянов.

„Учениците на СМГ са се явили, могат да се видят и резултатите от националния кръг. Общо на националния кръг се явиха 588 деца. Има първи протокол с 392, които са се явили към сдружението. Четири дни по-късно има втори – със 196 деца, явили се към другия организатор, който е асоциация”, поясни тя.

Тодорова подчерта, че от 8 до 11 клас първо, второ и трето място са на ученици от СМГ.

От Регионалния инспекторат по образованието пък обявиха, че при проверките в училището са открити много административни и финансови нарушения. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във