Банкеръ Weekly

casus belli

"Костеливият орех" Радев и орехотрошачката ГЕРБ

Президентът Румен Радев ясно показа на премиера Бойко Борисов и партията му ГЕРБ, че няма да бъде безгласна буква и страничен наблюдател на политическите процеси в България, а фактор. И то фактор, с когото, искат или не, ще трябва да се съобразяват. Освен това той показа, че е обучаем, учи се бързо, макар и в движение, а и не му липсва политически инстинкт, за да разгадава закодираните послания в ходовете на опонентите. За тази способност може би му помага и военното образование и кариера. Във всеки случай се разбра, че е внимавал в часовете по стратегия и тактика.

Вторият консултативен съвет при президента се състоя на 17 октомври, но от него стана ясно, че уж сключеното примирие е само на повърхността, а в дълбочина войната продължава. И след като президент, управляващи и опозиция не постигнаха съгласие за борбата с корупцията по високите етажи, Радев демонстративно остави всичко в ръцете на депутатите и по-точно - на мнозинството. Но ясно подчерта  чия ще е отговорността, ако борбата с корупцията се провали.

Проваленият първи Консултативен съвет по национална сигурност на 10 октомври пък допълнително беше налял масло в огъня и напрежението пак се беше повишило. И президентът показа, че няма да си мълчи, а в общественото пространство да се чуват само нелепите обяснения и оправдания на Борисов и Цветанов. "Аз оценявам посредническите усилия на премиера, но е очевидно, че той много трудно може да надвика собствените си съпартийци. Атаките станаха изключително остри в момента, в който аз казах, че няма политическа воля за борба с корупцията по високите етажи на властта и когато особено стана ясно това предложение, че може и президентът да назначава ръководството на този антикорупционен орган. Мога да кажа, че има съвсем коректен и работен диалог между мен и премиера Борисов и с много от неговите министри. Но това няма как да снеме отговорността му за собственото му мнозинство и неговото поведение. Аз съм готов да се срещна с премиера Борисов за изчистването на всички тези неща, но при ясни условия. Първо - не може да има разбирателство в името на корупционния комфорт, и второ - че трябва да е много ясно кой и какво говори от името на властта", недвусмислено постави условията си Румен Радев в нарочно интервю.

Освен това премиерът и ГЕРБ се чувстваха много комфортно, докато българският Бял дом се обитаваше от Росен Плевнелиев, който беше пратен там, за да топли президентския стол за Борисов. Той пееше в един глас с управляващите, не им противоречеше особено, не се опитваше да се обособи като отделен властови център. Дори на моменти се престараваше, особено в изявленията си, свързани с външната политика, та се налагаше след това Борисов да заглажда острите ръбове. Докато с Радев положението е съвсем различно. Той, първо, не е техен. Второ, не иска да си мълчи и да не се бърка в техните замисли и действия. И трето, държи да вкара в дневния ред на управлението болезнено важните за обществото въпроси. Така че съществуват всички предпоставки президентът Радев да се окаже един костелив орех за третия управленски мандат на Бойко Борисов, който трудно може да бъде счупен, смачкан и опитомен.

След като няколко месеца търпеливо и мълчаливо понасяше заяжданията и нападките на депутати от ГЕРБ - во главе с шефа им Цветан Цветанов, Румен Радев реагира и предприе контраатака. А чашата на търпението му преля след словесната офанзива на вече бившия народен представител Антон Тодоров по всички телевизии и от парламентарната трибуна. Той пък беше пуснат в атака именно с цел да засили внушенията и съмненията, че около президента има нещо гнило, лобизъм, корупция. Нещо, за което първи намекна Цветанов на прословутата пресконференция, предхождаща създаването на анкетна парламентарна комисия за "Грипен"-ите, която в крайна сметка върна на изходна позиция процедурата за избор на изтребители. Само че Тодоров пресоли манджата с груби нападки и откровени обиди към държавния глава, опитвайки се да го изкара един най-обикновен користолюбив мошеник.

И след като видя, че окалването му ще продължи, ваденето на компромати няма да спре, ще се компилират различни неща само и само да бъде злепоставен, Радев реши да изпревари събитията и прие предизвикателството. "Щом ГЕРБ искат битка с мен, ще я получат", каза той. "A la guerre comme a la guerre"( на война като на война), както са казали французите.

"От всички действия на ГЕРБ наблюдавам, че или премиерът губи контрол върху партията си, или я насърчава в битката срещу мен ", заяви президентът. Така той назова това, което се случва, а именно - че ГЕРБ води битка срещу него, въпреки че не смее да я обяви. И всичко това става със знанието на Борисов, колкото и да се прави на дистанциран и нямащ нищо общо. Радев всъщност даде знак към обществото да се подготви да чуе още лоши неща за държавния глава, защото партията на Борисов удря по него и води необявена война.

Президентът разгада още в самото начало на своето пребиваване на "Дондуков" 2 стратегическите замисли на Бойко Борисов, Цветан Цветанов и сие - да играят "доброто и лошото ченге". Значи партията ГЕРБ ще воюва с държавния глава, ще го бие, за да го изтика настрани, да го направи крило, да го маргинализира. И така ще освободи центъра за своя лидер. А той от своя страна ще се явява в ролята на помирителя, на обединителя. Тоест ГЕРБ трябва да вкара Радев в противопоставянето ляво - дясно, обвързвайки го непрестанно с БСП и Корнелия Нинова, а единственият човек, който ще остане в средата, ще бъде над тези неща и ще мине в центъра е Борисов. Той ще бъде най-важната фигура в държавата, не президентът.

С изявлението си обаче, с което прие обявената му битка, президентът удари и по Борисов. "Очаквах премиерът да озапти беквокалите си в парламента, но това не се случи. Те пеят все по-високо и все по-фалшиво", каза той.  И допълни, че в този контекст не вижда смисъл от среща с премиера по въпроса за избор на нови изтребители. "Решението и за самолетите, и за цялостната модернизация на въоръжените сили е в ръцете на премиера, както казах, негова е и отговорността", прехвърли Радев топката на Борисов. Тоест държавният глава даде на министър-председателя да разбере, че няма как да остане отстрани, а също ще бъде въвлечен в битката и това ще го извади от центъра, и той ще стане крилото, а не Цветанов.

Именно тези ходове на Радев накараха Борисов да предприеме мерки за озаптяване на "беквокалите". Цветанов се извини, а Антон Тодоров скоропостижно напусна парламента.

Оттук нататък Бойко Борисов трябва да положи усилия наистина да потуши напрежението, но в дългосрочен план, без съмнение, конкуренцията между премиер и президент ще си остане. И ГЕРБ ще продължи да поддържа огъня и да удря по Радев, включително и заради предположението, че се опитва да трасира пътя на лидера си към президентския пост. Но и Радев очевидно знае, че нападението е най-добрата защита. Конкуренцията ще остане и поради простата причина, че Борисов и Радев са две от най-популярните, най-харесваните личности според общественото мнение, най-изпъкващите в българския политически живот. И те са наясно, че са конкуренти, защото, по думите на социолога Андрей Райчев, "Радев беше избран, за да бие Борисов".

"Президентът има по-висок рейтинг, два пъти по-харесван е от Борисов. От друга страна, ГЕРБ няма какво да губи. Нито на Цветанов драстично ще му спадне рейтингът, нито на ГЕРБ, нито на Борисов, защото те вече се крепят на твърди привърженици, ние сме свикнали с тях, те отдавна не са явления. Те са част от политическата рутина. А Радев още не е част от политическата рутина", коментира пред "БАНКЕРЪ"  напрежението между институциите и личностите, които ги представляват в момента, и политологът Първан Симеонов. По думите му Румен Радев още би трябвало да се радва на "меден месец"с обществото. Но влизането веднага в битка означава, че не иска да консумира "медения си месец", а да се сражава, което е доста амбициозно от негова страна.

Facebook logo
Бъдете с нас и във