Банкеръ Weekly

Общество и политика

КОРИДА ИЗ СЪДЕБНИТЕ ЕТАЖИ

Софийският апелативен прокурор Иван Петров поиска дисциплинарно наказание за прокурора на столицата Нестор Несторов заради извършени от него нарушения по делото Валтер Папазки. С този ход противниците на Несторов продължиха обявената преди месеци корида срещу бика. А те много добре знаят, че да се тръгне срещу шефа на софийската градска прокуратура е почти толкова опасно, колкото и срещу разярен бик. Затова атакуващите избраха подхода на бавно и методическо забиване на пики.


Преди време главният прокурор Никола Филчев обяви, че проверява доходите и разходите на своя подчинен след появилите се публикации за негови пътувания в чужбина и за придобития от фамилията му скъп имот в Драгалевци. Несторов не остана длъжен и започна медийна контраатака по всички фронтове. За беда не бе дотам убедителен, обяснявайки произхода на своето имущество. Ако беше замълчал, може би нещата щяха да се размият. Но отговорите на Несторов дадоха основание на неговите противници да изберат стратегията на бавното обезкръвяване на врага. А когато на корида замирише на кръв, див трепет обхваща публиката.


В предложението си до Висшия съдебен съвет апелативният прокурор Иван Петров цитира проверка, според която Нестор Несторов е нарушил няколко текста от Закона за съдебната власт, отклонявайки се от нарежданията да наблюдава лично и да се произнесе по делото Папазки. Нещо повече, на два пъти сам е приел отвода си по него. Тези действия показват явното му и тенденциозно нежелание да изпълнява разпорежданията на главния прокурор Никола Филчев, на неговия заместник Христо Манчев и на завеждащия отдел Следствен при ВКС, пише в заключение Иван Петров.


Според последното изменение на съдебния закон най-тежкото наказание, което може да бъде наложено на Нестор Несторов, е преместване в друг съдебен район за срок до три години. Най-лекото е - предупреждение. Висшият съдебен съвет не дава индикации, че ще запретне ръкави и ще работи усилено по казуса Нестор Несторов. Засега.


Засегнатият пък обяви, че апелативният прокурор Иван Петров може да предлага каквото си иска, но всъщност изпълнявал поръчка. Несторов обаче не пожела да каже кой е поръчителят. На въпрос на в.БАНКЕРЪ може ли да се предполага, че това е самият Никола Филчев, градският прокурор само се изсмя. Той беше изненадан, че с материалите срещу него са запознати дори журналистите, но не и той самият. Което ни връща на коридата.


Висшият съдебен съвет (ВСС) няма право да откаже да назначи дисциплинарен състав от петима свои членове, който да разгледа случая Несторов и да се произнесе по него. Засега ВСС отложи своето участие и реши да бъде само наблюдател на коридата. Нещо повече, заговори се, че дисциплинарният състав на Висшия съдебен съвет няма да вземе страната на апелативния прокурор. Някои негови членове дори изразиха позицията си, че прегрешенията на Нестор Несторов са прекалено дребни.


Други членове на ВСС пък имат свои грижи. Те просто усетиха, че не са вечни в този висш съдебен орган. И вече предусещат по какъв начин ще се разделят с него. Хватката е много проста - Народното събрание решава да подмени избраните от него 11 членове на ВСС и така с още един-два хода проблемите се решават. Но се създават други.


Колкото до казуса с Несторов, ако магистратите от ВСС решат да го атакуват и накажат, не след дълго ще се появи фаталният тореадор, който ще развее плаща си и ще нанесе решаващия удар. А публиката ще извика Оле! Само че до такава развръзка може да се стигне след края на съдебната ваканция - най-рано в средата на септември, а дотогава - време много.

Facebook logo
Бъдете с нас и във