Банкеръ Weekly

Общество и политика

Конституционният съд чукна 25

Разширяване на достъпа до Конституционния съд и повече дела - това пожела председателят на институцията Борис Велчев в сряда (21 септември) по време на честването на 25-годишнината от създаването й у нас.

Годишнината бе отбелязана с международна конференция, посветена на защитата на основните права на гражданите и националната сигурност в съвременния свят. За двудневния форум в резиденция "Бояна" бяха поканени гости от 27 държави - включително и председателите на Съда на ЕС в Люксембург и председателят на Венецианската комисия, множество конституционни съдии и експерти в областта на конституционното право. Сред гостите на откриването бяха и вицепрезидентът  Маргарита Попова, правосъдният министър Екатерина Захариева, главният прокурор Сотир Цацаров и омбудсманът Мая Манолова.

Конституционният съд бе създаден през 1991-ва с идеята, че е необходимо да има орган, който да следи законодателят да не превишава правата си и да не погазва конституцията. Дълги години тече спорът кой може да се обръща към него и дали е време и гражданите да могат да го сезират, когато правата им се нарушават от калпавото законодателство. "Пряката конституционна жалба е не само повече контрол над институциите, но и гарант за правата на гражданите. Въпрос на време е вратите на КС да се отворят и за гражданите", смята Борис Велчев

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във