Банкеръ Daily

Общество и политика

Концертът „Музиката на Западните Балкани“ закри европредседателството (СНИМКИ)

S 250 c738c061 4a6a 4d08 966b eee289f14ba2
S 250 68f85e19 0dcd 41d1 84b1 d9750fbd2d99
S 250 13cb7772 3fe8 478c b956 84a70ccc8195
S 250 7b02103a ca85 418e a18c ba342a4927ff

Концентът „Музиката на Западните Балкани” отбеляза края на първото Българско председателство на Съвета на ЕС 2018 на 1 юли. Той беше открит от министъра за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова.

"Шест месеца нашата страна беше под светлината на прожекторите, а нашите екипи и доброволци бяха лицето на България. С тях показахме, че България е достойна за не леката работа", каза министър Павлова при откриването. Тя благодари на всички млади хора, които безрезервно и напълно безплатно са работили за каузата, на екипа на НДК за денонощната работа и на целия екип на НСО, МВР и на всички служби, направили успешно Българското председателство, а страната ни и Балканите – център на събитията в Европа. Министърът благодари и на всички софиянци и гости на града за проявеното търпение и разбиране към мерките, предприети за гарантирането на сигурността и спокойствието на провежданите събития.

Стотици столичани се събраха пред новата открита сцена на НДК, за да се насладят на прекрасните изпълнения на Теодосий Спасов и неговата формация Western Balkans Band BG, и на музикантите от Спектрум и 4th Edition. Концертът започна с изпълнение на вокален ансамбъл „Славяни“ на Софийската филхармония и изпълнението на песните „Дафино вино“ и „Тръгнала е малка мома“.

Близо четиричасовото събитие, което бележи края и на Българското председателство, завършва със заря.

Концертът се провежда в парка зад НДК, където беше официалният вход за ръководителите на делегациите, откъдето минаха всички лидери от ЕС, еврокомисари и над 400 министри на държавите-членки. На това място беше направена и историческата снимка на всички лидери на ЕС и Западните Балкани, които се разходиха по алеите до „моста на влюбените“.

Последното от културните събития, съпътстващи провеждането на първото ротационно председателство на страната ни е посветено именно на Западните Балкани – един от „българските приоритети“ на председателството. Този приоритет беше припознат и от Австрия, която ще продължи да работи по него през следващите шест месеца.

С избирането на темата на това културно събитие организаторите – Министерство за Българското председателство, Министерството на културата и НДК – потвърждават, че страната ни ще продължава да работи за просперитета, развитието, сигурността, свързаността и европейската перспектива на региона.

Facebook logo
Бъдете с нас и във