Банкеръ Weekly

Общество и политика

Компромисът "смесена система"

Защитникът на мажоритарния вот Цветан Цветанов и радетелката за смесена избирателна система Корнелия Нинова.

Градушка от проекти на изборни закони се очаква да завали в парламента в близките месеци. Резултатът от референдума, иницииран от "Шоуто на Слави", все пак постигна основната си цел, макар 12 000 гласа да не стигнаха, за да стане задължителен за депутатите. Политиците най-сетне бяха принудени да прогледнат и да видят огромното недоволство на гражданите от начина, по който вече четвърт век се избира и възпроизвежда т. нар. политическа класа. Затова, след допитването, всички партии се загрижиха как да променят изборните правила така, че и вълкът да е сит, и агнето цяло. Тоест, хем хората да се успокоят, че се взема под внимание тяхното мнение, хем партийно-политическото статукво да не пострада много.

Получи се нещо като своеобразно състезание между парламентарните сили кой по-радикален или екстравагантен проект за избирателна система ще предложи. Между другото от десницата, която остана извън парламента, и по-точно от ДБГ, също идват сигнали, че са готови да дадат свои идеи, като държат на запазването на преференцията. И тъй като след лятната ваканция вероятно ще се заформи широк дебат по темата, сигурно и други формации, и НПО-та ще се включат със свои хрумвания. Впрочем, както е тръгнало, едва ли ще е изненада, ако и вечният протестър Йоло Денев, вдъхновен от Тангра, представи препоръките си. Разбира се, изобилието от мнения изобщо не означава, че изборните правила ще станат по-добри.

Да си припомним, че не чак толкова отдавна в писането на Изборен кодекс се упражнява Искра Фидосова. После, в качеството си на заместник-председател на парламента и ръководител на работна група, такъв опит направи сегашният омбудсман Мая Манолова. А в 43-ия парламент под натиска на Патриотите мнозинството тръгна да поправя "нейния" кодекс и му лепна няколко грубо скроени кръпки. Но се оказа, че стремежът да угодиш на този и онзи води единствено до противоречия и недомислици в текстовете.

ГЕРБ първи решиха да се харесат на публиката, но след като техният законопроект за чисто мажоритарен вот в два тура не мина в пленарната зала, останалите партии (без ДПС засега) се втурнаха да предлагат смесена система. Така партийните ръководства ще продължат да подреждат в партийните листи нужните им хора, но ще има и някакъв мажоритарен елемент. През миналия уикенд пленумът на БСП обсъди и одобри точно такъв законопроект. В него се предлага бройката на народните представители да остане същата, като 120 кандидати ще се избират мажоритарно, само че в един тур според броя на получените гласове. За другите 120 ще се гласува пропорционално. От левицата признават, че за основа им е послужила немската избирателна система, но там броят на депутатите не е фиксиран. Директна заемка пък е това, че гласовете, подадени за мажоритарните кандидати, ще се прибавят към гласовете, получени за неговата партия по пропорционалната листа. Така те няма да се губят, ако съответният претендент не бъде избран. По този начин и малките партии получават шанс за представителство в Народното събрание.

Освен това мажоритарният кандидат ще може да фигурира и в пропорционалната листа, но само в границите на един многомандатен избирателен район. Ако той бъде избран, мястото му в партийния списък ще се заема от следващия, обясни лидерката на социалистите Корнелия Нинова. При тази система преференцията ще отпадне. Отпада и квадратчето "не подкрепям никого".

Гласуването ще става с две отделни бюлетини - една за пропорционален и една за мажоритарен избор. Дори да е гласувал само за пропорционалната или само за мажоритарната листа, гласът на избирателя пак ще е валиден. Право на разпределение на депутати и мандати ще имат партиите и коалициите, които са преминали 4-процентовата бариера. Законопроектът допуска и независими претенденти да могат да търсят одобрението на гласоподавателите. Те трябва да бъдат издигнати от инициативен комитет и може да участват само в една листа за мажоритарен избор.

Предвидено е изключение и провеждане на втори тур, когато двама или повече мажоритарни кандидати са получили равен брой гласове. При предсрочно прекратяване на мандата на народен представител, който е избран мажоритарно, се насрочва частичен избор в съответния район. Такъв избор обаче не може да се провежда до шест месеца преди края на мандата на парламента. В този случай мястото на отпадналия остава незаето.

Проектът на социалистите предвижда също така промяна в районирането, която да бъде извършена от ЦИК. Районите остават 31, но тъй като във всеки половината депутати ще се избират мажоритарно, а другата половина пропорционално, се налага промяна на мандатите там, където те са нечетен брой. Става дума за 10 региона.

За свой собствен законопроект преди седмица заговориха и от "Обединени патриоти". "Този референдум показа две неща - хората искат да гласуват мажоритарно, искат да гласуват за личности. На второ място, подкрепата за тази идея очевидно не е толкова силна, за да я направи задължителна за парламента. В тоя дух смятам, че трябва да се потърси компромисен вариант, в който  мажоритарното начало да е силно, тоест партиите да бъдат стимулирани да предлагат личности и същевременно - да се запази това пропорционално представителство в парламента, което гарантира устойчивост на политическата система", обясни мотивите на Патриотите заместник-председателят на парламентарната им група Искрен Веселинов. Той призна, че и техният законопроект е взаимстван от германския модел, където "тези две начала са помирени доста успешно".

И докато БСП и Патриотите се опитват да прокарат смесена система, то веднага след отхвърлянето на предложенията на ГЕРБ за промени в Изборния кодекс партията на Веселин Марешки побърза да оформи в проектозакон свои идеи за чисто мажоритарен вот в два тура без партийни листи, като се запазят сегашните 31 района. Всички кандидати ще се записват в един списък без значение от коя партия са. В парламента ще влизат първите 15, събрали най-голяма подкрепа. Всяка формация ще има право да издигне до два пъти по-голям брой кандидати от този на мандатите. Според Марешки предимството на проекта е, че ще се избира между доказани личности и така уважаваните хора по места ще се озовават в Народното събрание. Сега партийната дисциплина убивала яркостта на личността.

От "Воля" искат и видеозаснемане на целия изборен процес. Не ставало въпрос за тъмните стаички, а "ще се снима какво се случва с урната, преброяването на бюлетините, попълването на протоколите". Марешки коментира, че ще му е интересно да види и с какъв мотив би се отхвърлил този проект. Но все пак, ако не мине, той и партията му биха подкрепили смесената система на БСП.

Facebook logo
Бъдете с нас и във