Банкеръ Daily

"Демократична България" пита:

Колко компетентна е Козарева?

Коалицията "Демократична България" разкритикува избора на Габриела Козарева за шеф на Агенцията по вписванията. В своя позиция съюзът около ДСБ и "Да, България" запита каква е компетентността на Козарева, която застъпи на поста след отстраняването на Зорница Даскалова. 

"Във връзка с продължаващата криза с Търговския регистър, ние от Демократична България задаваме на управляващите няколко конкретни въпроса, които, оставени без отговор, увеличават недоверието в институциите, а оттам и несигурността на стопанския оборот. Смятаме, че отговорите, ще послужат за избягване на аналогични проблеми в бъдеще", посочват от обединението. 

Те питат на каква база премиерът Бойко Борисов е оповестил, че системата на Търговския регистър ще заработи в сряда (22 август). 

"Демократична България" публикува обширен списък с въпроси към властта, например: 


Какви организационни мерки са взети за защита на данните от манипулация в процеса на възстановяването им, който тече в момента? Какви конкретни мерки се взимат за установяване дали е имало такива манипулации? Разчита ли се на нещо повече от физическо присъствие на служители на ДАНС?

Защо не са били монтирани закупените устройства за съхранение и системата е била оставена да върви към напълно предсказуем срив?

Има ли резервни копия (backup)? Къде се съхраняват тези резервни копия, правен ли е периодично опит за тяхното възстановяване?

Предоставен ли е пълен достъп на ДАНС до хардуера и софтуера, за да установят реалните причини за срива?

Защо фирма Лирекс продължава трета седмица да оперира неуспешно в Агенция по вписванията? Повикани ли са други експерти, които да заменят видимо неспособните кадри на Лирекс?

Има ли система за мониторинг на ресурсите и задължение ли е на фирма Лирекс да следи тази система?

Какви са санкциите при неизпълнение на договорените нива на услугите, особено по критични области като ТР, който блокира работата на гражданите и бизнеса с потенциално големи загуби за тях – данъкоплатците, платили разходите за системата?

Защо договорът за поддръжка е класифициран?

Предвид, че всеки обикновен потребител може срещу 1000 лв на месец и без особен риск да съхранява 25 терабайта данни, защо при изразходвани милиони за обществени поръчки в последните две години, Търговският регистър е недостъпен вече повече от седмица?

Можете ли да разсеете съмненията, че сривът на ТР е предизвикан умишлено, с цел да бъде потулен скандал от тип “Panama papers” и/или чрез манипулация на данни да бъдат превзети определени компании?

Каква част от данните ще бъде възстановена?

Какво е състоянието на инфраструктурата на Имотния регистър, на Регистър Булстат и на Централния регистър на особените залози?

Защитени ли са надеждно други системи, свързани с националната сигурност – особено в МО по линия на НАТО и в МВР по линия на ЕС.

На какъв етап е приложението на Стратегията за киберсигурност “Кибер устойчива България 2020”?

Какви са гаранциите, че законът за киберсигурност няма да остане едно добро пожелание?


Facebook logo
Бъдете с нас и във