Банкеръ Weekly

Общество и политика

КОЛЕДНИТЕ КАРТИ НА ИГРАЧИТЕ В ИЗБОРНИЯ ПОКЕР

(Изборите идват - кой за какво и как ще се бори?)

Правителството на Иван Костов си изкара мандата - въпреки мрачните пророчества за срив, за буря на недоволство на гладните и пр. Но дори и хубавите неща си имат край. Новите избори вещаят край на спокойното и безпроблемното управление на СДС. Дори и най-сините социологически агенции не дават шанс на СДС/ОДС да запази парламентарното си мнозинство. СДС обаче не смъква гарда. На какво се надяват тогава, за какво играят? Играта на

СДС - две игри - една цел

Да започнем с целта. Тя е кристално проста - да се загубят изборите, но да се запази властта. Как? Тук има две диаметрално портивоположни стратегии - две игри.
Първата - можем да я наречем

играта на Костов

В основата на тази игра лежи идеята не да се спечели мнозинство (това е невъзможно), но да се спечелят 1-2% над БСП или оформящата се лява коалиция. По този начин партийният лидер може да твърди, че е спечелил изборите, и да удържи поста си. За запазване на властта ще са необходими двама коалиционни партньори. За такива се разчита на Евролевицата и на ВМРО - обединение (вероятно с монархисти и парчета от земеделци). От Гергьовден се очаква не толкова подкрепа, колкото мълчаливо съгласие да не играе с левицата и ДПС. По този начин се формира приблизително следната конфигурация в парламента (виж таблицата).

СДС 39%

Левица 37%

ДПС 9%

БЕЛ 5%

ВМРО (монархисти, земеделци и др.) 5%

Гергьовден 5%

Това изглежда напълно достижимо - СДС трябва да вземе около 24% от реалните избиратели; левицата - около 22%; ДПС - около 5.5%; БЕЛ, Гергьовден и ВМРО (коалиция) - около 2.6% всяка. При 65% гласували и преразпределение по Д'онт ще получи точно описаното в таблицата разположение на депутатските мандати. Това показват и социологическите данни към момента за основните играчи - а БЕЛ и ВМРО ще трябва да се понапънат, без да се съмняват в благосклонната подкрепа на Костов. В играта Костов обаче има три съмнителни момента. Първо - ще прескочи ли Александър Томов бариерата и ако я прескочи, ще слуша ли? Второ - ще могат ли ВМРО да формират нужната коалиция и ще скочат ли бариерата? И трето - ще успее ли самото СДС, торпилирано и от корупционни скандали, и от нарастващата бедност и безработица, да вземе 1% над левицата. Играта започва да изглежда много съмнителна, а за част от сините направо губеща. На тази игра те противопоставят втората игра - можем да я наречем

играта Бакърджиев - Бонев

(има и други участници). В основата й стои идеята за създаване на второ формирование вдясно - доброто СДС. То естествено дърпа гласове от Костовото СДС, но и връща 1-2% от разочарования син електорат. Костов естествено губи срещу основния си противник - левицата, с 8-10% разлика и му се взима главата. Доброто СДС пък взима 10-11% и заедно с вече пречистеното от Костов и костовизма ортодоксално СДС отправя оферти към ДПС и другите за коалиционно управление и против реставрацията на комунизма. Схемата изглежда брилянтна, ако не беше самият Костов. Той няма да се примири с ролята на жертвен агнец и ще насочи всички сили срещу разколниците. Те от своя страна ще са принудени да отговорят със същото. В резултат на бял свят ще излязат и ченгетата, и далаверите - накратко, ще се разсмърди.

От тези позиции и игра N1, и игра N2 изглеждат обречени. Политиката не е шахматна игра. Реформаторите знаят как да се спечели - като се жертват фигури от елита на партията. Само че тези фигури, за разлика от шаха, не желаят да бъдат жертвани и имат достатъчно ресурс да го наложат. Това не вещае много добро за СДС.

Играта на левицата и БСП

- те трябва да играят за 46% от депутатските мандати. Защо точно 46 процента? Отговорът е прост. Ако не желаят да бъдат заложник само на ДПС, те трябва да се стремят към конфигурация, която им дава възможност да формират мнозинство и с всеки от останалите политически играчи - БЕЛ, ако влезе; Гергьовден ако влезе; ВМРО и монархисти - ако влязат. По този начин левицата ще може да предложи на всеки и на всички коалиционно управление, без да изпуска основния коз от ръцете си. Възможно ли е обаче достигането на 46 процента? На практика това означава 28% от гласовете на избирателите - при 65% гласуващи и преразпределение. В момента левицата разполага с около 20 процента. Достигането на още 8-9% е възможно, но за целта е необходима изключително прецизна и професионална избирателна кампания. А това значи и платена, добре платена и организирана кампания. Точно ресурсите, парите (особено държавните фондове, които са и основен източник на ресурс за политическата борба у нас) не са в ръцете на левицата. Тя ще трябва да разчита предимно на ентусиазъм и естествените процеси на нарастване на недоволството в резултат от трайната безработица, образователната и здравната реформа. Дали това ще донесе нужните 8-9% - е твърде рано да се прогнозира.

грата на ДПС изглежда най-семпла

Те просто ще трябва да подават сигнали към едната и другата централа в очакване на равен резултат, при който правителство не може да бъде сформирано без явната или мълчалива благословия на ДПС. Ахмед Доган е всепризнат майстор на тази игра. В случая ще трябва да има предвид и възможността Иван Костов да играе мръсно - да смъкне 4-процентната бариера и да напълни парламента с балансьори. Другата възможност е да се въведе прекалено сложна избирателна система и бюлетини - само това струва на ДПС около 300 хил. гласа на местните избори през 1999 година. Това, което е важно за настоящия анализ, е, че ДПС няма да играе със СДС на Костов, което неминуемо ще стимулира процесите в самото СДС.
Това са изходните предпоставки преди Коледа, преди началото на новия век. Тук хората присъстват в ролята си на електорат - като избирателни единици, които ще се мятат между Сцила и Харибда, между мизерията и страха от мизерията.

Гъделът на демокрацията е, че преди изборите никой не може да бъде сигурен за резултатите си. А ако политическият елит знаеше колко е омръзнал на избирателите, би се подготвил за всякакви изненади.
ТПС

Каквото и да е разположението на политическите сили в новия парламент, голяма част от депутатските персони ще са други.

Facebook logo
Бъдете с нас и във