Банкеръ Weekly

Общество и политика

Коалицията оцеля. Засега

След драматични трусове, предизвикани от Патриотите през изминалите дни, голямата управленска коалиция оцеля, но не се знае с какъв гаранционен срок. Вицепремиерът и лидер на НФСБ Валери Симеонов пак разклати здраво лодката. След поисканите и получени от премиера три министерски оставки на 31 август  партията на Симеонов се обяви против едноличния стил на управление на Бойко Борисов. Той беше обвинен и че не спазва коалиционното споразумение и не съгласува промените в кабинета с партньорите си. В типичния си стил Симеонов заяви, че "трябва да си идиот да смяташ, че оставките решават проблема". Освен това смяната на министри без основание създавала несигурност сред останалите членове на Министерския съвет. Вицепремиерът е недоволен също, че се блокират законодателни инициативи на партията му, както и такива на правителството, предимно от ГЕРБ в парламента. Той поиска и промени в ръководството на патриотичната парламентарна група, чийто председател е лидерът на "Атака" Волен Сидеров.

Последният не закъсня с контраатаката. Сидеров пък поиска Валери Симеонов да напусне поста си в правителството. "Не може да казваш, че правителството се управлява еднолично. Тогава какво правиш в него? Излизай, напускай, започвай партизанска война, ако искаш. Но не може да си в него и да казваш, че това е лошо", разгневи се атакист №1 по адрес на Симеонов. Според него няма нарушена комуникация нито в голямата, нито в малката коалиция, "има Радини вълнения от страна на НФСБ, които се държат като ощипана мома".

Сидеров заподозря, че изказванията и действията на Валери Симеонов са "изнудване или предотвратяване на някаква лоша новина за самия вицепремиер". "Чувам, че за постове настоява. Ако това е начин да си извоюва министерски пост, аз съм против. Или на овакантените, или някакъв друг. Ние знаем за неговата титанична битка с министър Ангелкова", посочи той.

В отговор на тези обвинения ръководството на НФСБ се събра на тридневно заседание да умува дали формацията да напусне управляващата коалиция, или да остане. В крайна сметка беше решено, че засега остава, но с условия. Първото е решителна промяна в начина на управление и на коалиционно взаимодействие от страна на премиера и партия ГЕРБ.

Второ - ускоряване на изпълнението на заложените в управленската програма задачи, свързани с осъществяването на реални реформи в сферата на пенсионното дело, повишаването на доходите, насърчаване на дребния и средния бизнес и реални антимонополни действия, гарантиране на живота, здравето и сигурността на българските граждани, борбата с престъпността и корупцията, ефективно и достъпно здравеопазване и образование.

И трето - осъществяването на необходимите реформи да не бъде жертвано заради съмнително поддържане на политически рейтинг чрез показно решаване на проблеми, повдигнати в сутрешни телевизионни блокове и репортажи, или такива, поставени от маргинализирани групи протестиращи, НПО-та и опозицията.

След декларацията на НФСБ премиерът Бойко Борисов събра в Министерския съвет коалиционните си партньори на 3 септември вечерта за изглаждане на противоречията и изясняване на недоразуменията. Това се случва за втори път в рамките на по-малко от два месеца. Първият път беше в последните дни на юли, след бурни скандали между Симеонов и Сидеров заради лобистки законови поправки. Нескончаемите разправии между двамата лидери на патриотични организации и зачестилите помирителни срещи под крилото на Борисов не са добър знак за бъдещето на управленската коалиция, въпреки че третият представител на "Обединени патриоти" - председателят на ВМРО и военен министър Красимир Каракачанов, се появи на срещата със синя каска на умиротворител. Това стана повод за шеги и закачки в социалната мрежа Фейсбук, като до снимката на вицепремиера беше поставена рисунката на корицата на знаменития роман на Ярослав Хашек "Приключенията на добрия войник Швейк". Прилика между двете изображения не липсваше.

Отношенията между водачите на НФСБ и на "Атака" едва ли ще се променят в дългосрочен план, но на този етап ситуацията беше овладяна, като "ябълката на раздора" - трите министерски оставки - беше оставена за обсъждане на 10 септември. Не е изключено регионалният министър Николай Нанков, за когото Валери Симеонов най-много се ядоса на премиера, да бъде "спасен". Но това ще е пореден удар срещу имиджа и рейтинга на Бойко Борисов след играта "иди ми-дойди ми" с оставките на енергийния министър Теменужка Петкова и социалния Бисер Петков. В обществото ще се породи съмнение, че Борисов вече не е толкова силен и не държи нещата толкова здраво в ръцете си. Но пък Валери Симеонов ще си вдигне цената и ще спечели една червена точка пред собствения си електорат. Което обаче няма да намали напрежението в самата патриотична коалиция, точно обратното.

"Самоубийственият нагон при Патриотите достигна нови върхове. Сидеров и Каракачанов направиха коалиция в коалицията и изолираха НФСБ. Сидеров преследва фиксирано и грубо Симеонов, унижава го почти всекидневно и вече е ясно, че това се прави целенасочено - или за изхвърлянето му от коалицията, или за свалянето на правителството. Патриотите сами разказаха на целия свят, че са франчайзингови дружества, свързани с различни олигарси, с чиито имена открито се обвиняват взаимно. Очевидно е, че груповият им престой във властта не продуцира политика, но за сметка на това е безпрецедентен спектакъл на разкритията за властта." Това е анализът на политическите наблюдатели от Института за стратегии и анализи (ИСА) за ситуацията в коалицията "Обединени патриоти". Част от техните изводи подкрепят хипотезата на някои от политолозите, че скандалите, които прави Волен Сидеров, и непрестанните му нападки срещу Валери Симеонов са съгласувани с Борисов, за да се "счупи" малката коалиция и той да има мотиви да избяга от отговорност за трети път. Защото -, пак според ИСА, властта е под натиск, кабинетът е в кръгова отбрана и расте опасността от наказателен вот.

Facebook logo
Бъдете с нас и във