Банкеръ Weekly

Общество и политика

Каварненски архитект "гори" с 4.3 млн. лева

Окръжният съд в Добрич постанови конфискация на имущество за 4,3 млн. лева от бившия главен архитект на Каварна Юлиян Илиев, бившата му съпруга и двете им деца. Ако решението на съда от 29 декември миналата година бъде потвърдено от горните инстанции и влезе в сила, държавата ще сложи ръка на 6 апартамента, 3 парцела и дворни места, гараж, 46 поземлени имота, сред които терени в курортни зони на община Каварна, два автомобила и суми в банкови сметки на фамилията.

Скандалът около Илиев гръмна през 2011-а, когато той бе арестуван заедно с шефа на общинската дирекция за строителство Десислав Костов и съдията по вписванията Деян Дечков. Тогава по медиите изтече обилна информация как тримата, действайки като съучастници, са извършвали десетки сделки с апетитни имоти на самия морски бряг, като атрактивните парцели били прехвърляни на техни роднини.

Юлиян Илиев бе отстранен от длъжност. Впоследствие прокуратурата повдигна срещу него обвинения за престъпление по служба, извършено в периода 2007-2008-а и ощетило каварненската община със 78 233 лева. Само че няколко години по-късно това дело приключи само с глоба от 3000 лева за архитекта, а по голяма част от обвиненията той бе оправдан.

Междувременно Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество внесе иск срещу Илиев, съпругата му, с която са разведени от години, и децата им. С него бе поискана конфискацията на имущество на семейството му на стойност над 4 млн. лева. Делото бе размотавано три години само пред първата съдебна инстанция, докато най-накрая приключи. В полза на комисията.

Съдът в Добрич приема, че е налице "несъответствие" между стойността на придобитото от семейството имущество и разполагаемите им доходи в размер на 2 147 480,79 лева. "Законодателят е възложил в тежест на ответниците да докажат законен произход на средствата за придобиване на имуществото си. В настоящото съдебно производство те не доказаха законен произход на средствата за придобиване на процесното имущество. Поради което предявените от КОНПИ искови претенции са изцяло доказани  по основание и по размер, и следва да бъдат уважени изцяло", казва съдът. Като постановява от бившия вече главен архитект на Каварна да бъдат отнети пари и имоти за 1 033 551. 29 лв., от съпругата му - за 2 954 684.50 лв. и от двете деца - за общо около 300 000 лева.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във