Банкеръ Weekly

Общество и политика

Картбланш за преговори със САЩ за Ф-16

Преди да се гласува в пленарната зала, правителственото решение беше прието от комисиите по отбрана и бюджет и финанси на общо закрито заседание.

Очаквано парламентът одобри започването на преговори с правителството на САЩ за закупуване на нов тип боен самолет. Това обаче нямаше как да се случи без ключовата подкрепа на ДПС. На 16 януари, след четиричасови разгорещени дебати, 130 депутати гласуваха за проекторешението на Министерския съвет, а 84 се противопоставиха. То беше подкрепено от ГЕРБ, ДПС, единадесетте от ВМРО и двамата независими народни представители. Четиринадесет патриоти от "Атака" и НФСБ се обявиха "против", както и представителите на "БСП за България" и "Воля". Основният аргумент на противниците на започването на преговори бе, че се дава картбланш за излизане от условията на конкурса, одобрени преди няколко месеца.

Становището на кабинета защити вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Въпреки настояването на левицата  премиерът Бойко Борисов не дойде в Народното събрание да се изкаже по въпроса. На балкона не застана и президентът Румен Радев, за чието явяване пък настояваха от ГЕРБ.

Според приетото решение, ако се стигне до споразумение със САЩ, то също ще трябва да мине през ратификацията на парламента. Военният министър Каракачанов очаква това да стане ясно в следващите четири месеца. Той отхвърли критиките на социалистите, че се дава празен чек и цената може да стане твърде голяма. По думите му към момента има оферта от Съединените щати и тя представлява ценови "таван". Оттук нататък чрез преговорите цената само можела да пада.

Заместник-председателят на парламентарната група на ДПС Йордан Цонев заяви, че партията му още от 1990 г. винаги е подкрепяла стратегическия евроатлантически избор на страната и затова ще подкрепи и решението на правителството. Той посочи, че САЩ е основният фактор в НАТО. И България, и Европа разчитали на военната защита от американската страна и това не било тайна за никого. Според Цонев ДПС още през 2017-а настоявало да не се прави конкурс за нов тип боен самолет, а директно да се вземе политическо решение по въпроса. От ГЕРБ най-сетне също стигнали до този извод, но едва след като провели състезание с оферти, което било повод да имаме дипломатически неприятности с други държави.

"По начина, по който взема решението за Ф-16, правителството злепостави България пред съюзниците ни и в НАТО, и в Европейския съюз. Кабинетът злепостави САЩ с начина, по който прави избора, злепостави и Швеция  като държава от ЕС", изтъкна от парламентарната трибуна лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя попита също дали няма нова управленска коалиция между ГЕРБ, ДПС и ВМРО. Което веднага беше отхвърлено от Йордан Цонев - в случая просто ставало дума за стратегически избор.

Малко по-рано председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов отново нападна президента Румен Радев и намекна за негови зависимости при закупуването на нов изтребител за българската армия. Той размаха вестникарско интервю на Радев, дадено през 2012-а., когато е бил шеф на ВСС и е изказал становище в полза на Ф-16, а после, вече като президент, избран с подкрепата на БСП, променил мнението си. "Ценя качествата и достойнствата на летеца Румен Радев", отбеляза Цветанов, имайки предвид мнението му от 2012 година. След което припомни, че като президент Радев непрекъснато е проявявал интерес към темата за избора на самолет и попита дали това не е било, за да се оказва натиск.

"В това, което се предлага от САЩ, няма никакъв скрит разход", бе категоричен вторият човек в управляващата партия. Цветанов се обърна и към БСП с въпроса дали са последователни в позицията си, след като на консултативен съвет при държавния глава са подкрепили модернизацията на армията.

Корнелия Нинова му отговори, че управляващите потъпкват парламентаризма и държавността, внасяйки решение в Народното събрание в противоречие на вече взето решение на Народното събрание. "Ако бяхте по-умни, щяхте да предложите да отменим онова решение и да вземем друго", каза Нинова. Освен това тя атакува управляващите, че разпалват междуинституционални войни с изказванията си срещу президента Радев.

От своя страна Цветанов подчерта, че става дума за отговорно стратегическо решение. Той благодари на ДПС, похвали и бившия военен министър на БСП Ангел Найденов за позицията му в полза на преговорите със САЩ.

"НФСБ категорично ще гласуваме против решението, то по никакъв начин няма да обезпечи суверенитета на българското въздушно пространство", пък бе позицията на бившия вицепремиер Валери Симеонов. Единственият начин за защита на нашето въздушно пространство бил чрез ракетни бази. Симеонов посочи, че другата причина да не подкрепят предложението, е, че се нарушава парламентаризмът на страната, и тя вече се превръща в нещо доста по-различно от парламентарна република. Според него е явно желанието да се извърши политически пирует и да се прехвърли отговорността към Народното събрание.

"Когато се изопачават първоначалните условия в полза на един от участниците, това е позорно, унизително", категоричен беше лидерът на НФСБ. Според него не бива да се нарушават цената и техническите параметри на инвестиционното предложение и е необходимо провеждането на нов конкурс.

Военният министър Красимир Каракачанов обаче обяви, че е "категорично против" нов конкурс. Това се разигравало вече 14 години и резултатът бил "геврек" и "нула".

Интересно предложение направи и другият коалиционен партньор на Каракачанов - лидерът на партия "Атака" Волен Сидеров. "Предлагам да възложим на българското правителство да преговаря с всички, които са готови да ни направят предложение за закупуване на нов боен самолет, всички, които предлагат оферти без САЩ, защото те не са държава от Европа. Също така предлагам да започнем преговори и с Руската федерация, защото тя разполага с такава техника", заяви Сидеров. Той се учуди защо бягаме от Русия "като прокажен", след като Турция, която е член на НАТО, купува от тази държава. Водачът на "Атака" изброи евентуалните страни, с които може да се водят преговори - САЩ, Швеция, Италия, Португалия, Китай, Индия.

"Когато се водят преговорите със САЩ, да се вземе предвид, че от 2006-а има безвъзмездно ползване на четири военни бази у нас, така че ако се стигне до решението да се вземат Ф-16, те да се дадат безвъзмездно", настоя Сидеров. Негово бе и предложението преговорната група да бъде съставена от представители на всички парламентарни партии. "Иначе ние какъв контрол ще имаме, като трябва да гласуваме?", аргументира се атакистът.

Половин час след гласуването в пленарната зала посолството на САЩ приветства решението на българското Народно събрание за начало на преговорите за придобиване на нови самолети Ф-16 Блок 70. "Очакваме да продължим да укрепваме стратегическото си партньорство с България, нашия съюзник в НАТО", посочиха оттам.

Почти по същото време се получи и декларация от производителя на Ф-16 - Локхийд Мартин (Lockheed Martin).  "Изтребителите Ф-16 отговарят напълно на отбранителните нужди на България и НАТО и военновъздушните сили на страната ще придобият най-модерния изтребител четвърто поколение на въоръжение в алианса. Българската икономика и индустрия също ще спечелят от новоустановените дългосрочни отношения с глобалния технологичен лидер Lockheed Martin", е становището на фирмата.

Също на 16 януари, без особени разисквания, парламентът сколаса да отхвърли и ветото на президента, наложено в края на миналата година върху текстове от Наказателния кодекс.Така с мълчаливото съгласие на ДПС и "Воля" управляващото мнозинство със 137 гласа препотвърди задържането на лица до 48 часа без право на уведомяване, както и на деца до 24 часа, без да знаят родителите им. Само 43-ма  социалисти подкрепиха държавния глава, а нито един парламентарист не гласува "въздържал се". Ден по-рано президентското вето беше прегазено с лекота и в правната комисия на Народното събрание, въпреки че юридическият секретар на Радев - проф. Емилия Друмева, бе дошла на заседанието, за да защити мотивите. Шефът на комисията Данаил Кирилов попита защо нито веднъж президентът не е дошъл да защити ветото си.

Facebook logo
Бъдете с нас и във