Банкеръ Daily

Общество и политика

Каракачанов настоя Македония да пренапише учебниците си

Вицепремиерът Красимир Каракачанов настоя Македония да пренапише учебниците си по история, където в момента например можело да прочетем как Цар Самуил воювал с българите. Каракачанов поиска да намерим общ исторически прочит с Македония, а не да да отстъпваме, за да се харесаме на някой в Скопие.

"Щом искат приятелство да си преправят учебниците", категоричен бе Красимир Каракачанов по повод позицията на македонското външно министерство. 

По думите му комисията, която следва да изчисти историческите претенции на България и Македония, не постигала никакъв напредък. 

"От македонска страна има нахалството да се спори и шикалкави", твърди вицепремиерът.

Според него, ако не се решат тези противоречия и съседката ни влезе в НАТО и ЕС, тя ще може да упражнява натиск върху България. "Аз казвам това, което мисля, в прав текст. Не искам моите деца да ме питат след години защо проспахме тези македонски тарикатлъци", добави той пред БНР. 

Министърът на отбраната съобщи също така, че към момента няма искане за засилване на присъствието на кораби на НАТО на българските пристанища. Такова искане обаче е отправено към Турция. 

Според него интерес от конфликта в Азовско море имат президентите Русия и Украйна. Рейтингът на Владимир Путин падна след пенсионната реформа, предизвикала масови протести, а на Петро Порошенко му предстоят избори, обясни вицепремирът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във