Банкеръ Daily

Общество и политика

Караянчева е предложила българска помощ на Сърбия за ЕС

Европейската интеграция на Република Сърбия и изпълнението на поетите ангажименти към българското малцинство там са обсъдили председателите на парламентите на България и Сърбия Цвета Караянчева и Мая Гойкович на среща в Народното събрание, предаде БТА.

Председателят на Народната скупщина на Сърбия Мая Гойкович е на официално посещение в България по покана на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева.

Изразих желание да помагаме на сръбската страна да хармонизира своето законодателство с европейското, защото България вече от 11 години е член на ЕС и можем да предаваме своя опит, заяви Караянчева в изявление след срещата. Тя изрази задоволство, че по време на българското председателство на Съвета на ЕС са били отворени две преговорни глави за евроинтеграцията на Република Сърбия.

Разговаряхме за българското национално малцинство в Сърбия и за ангажиментите, които пое сръбският президент Вучич и г-жа Гойкович също потвърди, каза председателят на българския парламент. Имаме обещанието, че вече се решават проблемите по отношение на образование, медии и вероизповедание на майчин език - все неща, които вълнуват нашите сънародници в Република Сърбия, посочи Караянчева.

Преди всичко разговаряхме за европейската интеграция на Република Сърбия, каза председателят на Народната скупщина на Сърбия Мая Гойкович. Тя посочи, че за Сърбия е от голямо значение опитът на България и да не се повтарят грешките по пътя към ЕС.

Гойкович посочи, че са приели закони и разпоредби, които водят до по-доброто положение на българското малцинство в Сърбия, и се работи за тяхното прилагане. Новата учебна година започна със завършени и преведени нови учебници за българското малцинство, отбеляза тя. Караянчева и Гойкович са обсъдили и развитието на инфраструктурните проекти между двете държави.

Председателите на парламентите на България и Сърбия отбелязаха добрите отношения между двете институции, които се развиват в положителна посока, като това е третото посещение през последните три години. Следващата година ще честваме 140 години от установяването на дипломатически отношения между двете държави, посочи Мая Гойкович и покани Цвета Караянчева да посети Сърбия и да се обърне към депутатите от Народната скупщина.

Facebook logo
Бъдете с нас и във