Банкеръ Daily

Общество и политика

Карадайъ и Пеевски водят ДПС към Брюксел

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ е водач на листата на партията за изборите за Европейски парламент на 26 май. Той обаче няма да пътува за Брюксел, а след вота ще отстъпи спечеления мандат в Европарламента в полза на следващите в списъка.

Втори след него е депутатът Делян Пеевски, който се оказа, че има най-много номинации от местните структури. На трето и четвърто място са сегашните евродепутати Илхан Кючюк и Искра Михайлова, които са едни от най-активните от групата на АЛДЕ. Това е станало ясно след заседание на Централното оперативно бюро на 18 април. В 17-членната листа няма нито един кърджалиец, съобщава местният сайт  24rodopi.com.

Кючук е бивш лидер на младежката организация на ДПС, а Михайлова е бивш депутат и бивш министър на околната среда и водите в кабинета "Орешарски". Сега е председател на Комисията по регионално развитие в Европейския парламент.

Що се отнася до Делян Пеевски, той очевидно се възприема по-различно сред електората на ДПС, за разлика от негативния му имидж в българското общество. Корпулентният млад мъж беше втори в листата на движението и за евроизборите през 2014-а, но отстъпи мястото си на Искра Михайлова. По неофициална информация е твърде вероятно и сега да постъпи така. Социолозите предричат две сигурни места на ДПС. При добра мобилизация на електората може и три, а при ниска избирателна активност са възможни и четири - колкото евродепутати има ДПС в сегашния Европарламент. Ако Карадайъ и Пеевски се откажат от местата си, както се очаква, то Кючук и Михайлова със сигурност отиват в Брюксел.

 За белгийската столица може да замине и поставената на пета позиция родопчанка Атидже Али - Вели, която е заместник изпълнителен директор в Държавен фонд "Земеделие", с ресор прилагане на мерките от Програмата за развитие на селските райони и е съвсем ново лице. От Смолянско е и шестата в списъка, родената в Мадан Севим Мусак, която работи в екипа на Групата на АЛДЕ в Европейския парламент. Седми е Станислав Анастасов, който през 2014 г. бе избран за министър на околната среда и водите, след като Искра Михайлова стана евродепутат. Осми е Сюлейман Сюлейман от Добрич. Следват Антоанета Асенова от Младежко ДПС и Гюлфие Арнаудова от село Абланица, община Хаджидимово.

Единадесетото място в евролистата е дадено на Петър Чобанов, финансист и университетски преподавател. Той беше министър на финансите в правителството на Пламен Орешарски през 2013-2014-а. Преди това е бил изпълнителен директор на Агенцията за икономически анализи и прогнози и председател на Комисията за финансов надзор. На предсрочните парламентарни избори през 2014-а Чобанов беше водач на две листи на ДПС, но на следващите през 2017-а не успя да влезе в Народното събрание.

След Чобанов до 17-та позиция се нареждат Сузан Мехмедова(Бургас), Синан Пехливанов (Велико Търново), Танер Кабилов (София), Синай Якуб (Хасково), Ертен Анисова (Варна) и Цветан Енчев (София).

Прави впечатление отсъствието на знаково лице на ДПС – Филиз Хюсменова. Тя е евродепутат трети мандат от АЛДЕ. Заместник-председател на комисията на Европейския парламент за регионално развитие. Водач на листата на ДПС за изборите за представители в Европейския парламент през 2007-а, 2009-а и 2014 година. Преди това е била министър без портфейл, отговарящ за бедствията и авариите, в правителството на Симеон Сакскобургготски и народен представител в 40-ото Народно събрание. Тя е член и на тясното ръководство на ДПС – Централното оперативно бюро. Засега няма официални обяснения защо Хюсменова не фигурира в евролистата. По неофициална информация тя си е направила отвод, предпочитала да остане в България, където ще продължи да работи за ДПС.

В списъка го няма и Неджми Али, който пропусна инфарктното гласуване за пакета "Мобилност" в Европейския парламент. Тогава пакетът мина с два гласа, а трима от българските евродепутати отсъстваха.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във