Банкеръ Daily

Общество и политика

Калфин обеща да мотивира младите да работят

Приоритети за работата на социалното министерство в политиките на пазара на труда през 2016-а са намаляване на безработицата сред младежите до 29 години, дългосрочно безработните и хората в предпенсионна възраст. Това обяви социалният министър Ивайло Калфин, цитиран от БТА. Освен това той обеща, че ще бъде разработен профил на всеки дългосрочно безработен.

"Министерството обмисля индивидуален подход към безработните, като целта е да се върнат към заетост", заяви Калфин. По негови думи, на половината от дългосрочно безработните в България им липсват основни знания или са тотално неграмотни. "През 2016-а ще се намали субсидираната заетост и ще се увеличат стимулите на работодателите за наемане на работници за по-дълго време", обяви социалният министър. Калфин поясни, че парите за Националния план за действие по заетостта остават 73 млн. лева.

Социалният министър отбеляза, че в областта на социалното включване ще продължат усилията за подпомагане на хората с ниски доходи, хора с увреждания, семействата на деца с увреждания и самотните хора. Калфин подчерта, че основната цел е замяна на социалното подпомагане с доходи от труд за тези, които имат възможност да работят. Задачата ще е да се насочват хората към пазара на труда, за да не се създава трайна зависимост от социални плащания.

"Министерството работи активно и за изработването на оценка на хората с увреждания и до края на годината ще бъдат представени законодателни предложения за реформа в системата", обяви Калфин. Като допълнение ще бъдат представени и предложения за промени в условията на функциониране на частните пенсионни фондове.

Министърът се надява парламентът да подкрепи увеличението на минималната работна заплата и минималното възнаграждение от следващата година да стане 420 лева. По негови думи, до края на годината започват доставките на хранителни помощи за най-бедните. "Бяха проведени вече всички търгове. БЧК ще бъде организацията, която ще ги достави. Разширихме стоките на 21 продукти", поясни Калфин. Той допълни, че ще бъдат подпомагани хората с най-ниски доходи, като това са хората, които получават помощи за отопление през зимата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във