Банкеръ Daily

Общество и политика

Кацнахте в София? Пазете се от "пиратски" таксита!

Уважаеми еврочиновнико,

Разбираме, че вероятно сте нервен да напуснете Брюксел и да се насочите към дивия изток на Европа за българското председателство. Отпуснете се. София има трески за дялане, но ще прекараш добре, стига да спазваш ключовите правила, изложени в нашия наръчник за оцеляване.

Никой няма да се преструва, че столицата на България е земен рая. Наистина, това е един пищен град на блокове от социалистическа епоха, бездомни кучета, потрошени тротоари и понякога опасни подлези.

Поглеждайки по-отблизо обаче, София има чар. Ще ви преведем покрай пиратските таксита, за да разкриете един град на безценни тракийски съкровища, където билетът за опера струва 5 евро и се забелязва малко неочакван бум на органичните храни.

Така започва публикувания от изданието "Политико" наръчник за оцеляване на еврочиновниците в София. Автор е Кристиан Оливър. Заглавието е на в. "БАНКЕРЪ".

Ето и какво гласи той:

Преди да си събереш багажа, приготви се за кимането с глава

Еврочиновникът трябва да се приготви психологически за най-големия културен шок: българите кимат с глава, когато искат да кажат "да". Проблемът се усложнява от факта, че софиянците не са христоматиен пример за усмихнати хора.

Попитайте сервитьор за чаша вода или таксиметров шофьор да ви закара до центъра на града и често ще получите насреща мълчаливо поклащане на главата. В първите няколко случая ще изглежда сякаш ви казват да си останете жаден и загубен в града, но всъщност се съгласяват.

Аномалията с кимането ще предизвика дискомфорт и при официалните срещи. Точно както представяте любимия си слайд на PowerPoint, ще забележите, че българските дебелоглави апаратчици поклащат главите си замислено. Това е заплаха за непосветените и най-добре е да се упражнявате в Брюксел предварително. Поискайте от вашите приятели и семейството да поклатят главите си за всичко, което казвате.

Кацнахте! Добре дошли! Сега внимавайте за "пиратски" таксита
Не се страхувайте от групата таксиметрови шофьори, която ще ви наобиколи, след като излезете терминала на летището. Някои от тях може да изглеждат като охранители в нощни клубове, но обикновено те са хипохондрици, които звънят на майките си поне два пъти на ден, а някои от тях могат да предложат и експертиза в области като фалита на КТБ или хидроизолацията.

Шофьорът ще се преструва, че няма "дребни", за да ви върне ресто. Така че е добре първо да си купите лека закуска в терминала на летището.

Гладен ли си? Дошъл си на правилното място

Ще ви кажем една тайна: българите имат най-добрата кухня в Европа. Препоръките на автора са да се опита българският гювеч и каварма, както и традиционната ни ракия, която описва като алкохолна напитка от грозде или сливи. 

Но аз съм чиновник от генералния секретариат по околната среда... Няма ли да умра от глад в София?

Съвсем не. Българската кухня предлага много опции за вегетарианци - от боб и леща до пълнени чушки. Градът е обхванат от лудостта на био храните."Задължително трябва да опитате боза - кисела, леко ферментирала напитка, с чийто вкус обаче трябва да се свикне.", препоръчва авторът.

Потопи се в местната култура

Безплатните градски обиколки са чудесен начин да опознаете града и историята му. "Просто отидете!" Екскурзоводите са жизнерадостни и приказливи млади българи, които са запалени по миналото и културата на страната си.

"Те са идеален антидот срещу динозаврите, които ще срещнете по коридорите на властта", отбелязва Оливър и съветва еврократите да посетят "двете перли в короната на София" - Националният исторически музей и Боянската църква.

Стига с храната, ами българските чиновници?

Българите са умни. Те обичат да играят шах и се представят впечатляващо на математически олимпиади. Много от тях отиват на работа в Силициевата долина.

"Проблемът е, че старите, останали в политиката, и министрите могат да са сковано официални и съвсем немалко корумпирани. С тези хора малко може да се постигне. Някои работят за Кремъл или за мафията", разказва авторът.

Първи урок по български език

Думи, които ще са полезни на еврократа в София


Дървен философ - неуморен досадник, който каканиже от позицията на осъзнато превъзходство. Често срещан.

Бай Ганьо - име на герой от книга от XIX век на Алеко Константинов за най-лошия вид българин, който иска нещо в замяна на нищо. Безсрамен опортюнист, който ще иска щедър подкуп при всяка възможност. Трагично често срещан.

Мутра - дебеловрат мафиот. Лошият му вкус е надминат само от този на женската на този вид - мутреса.

Некадърник - човек, който не става за нищо. Почти универсално определение. Крайъгълен камък на бюрократичния свят.

Тутманик - буквално хляб със сирене; използва се в значението си на слабоумен; синоним: глупак. Съвсем не е застрашен вид.


Малка нощна музика

След умопомрачителната среща с българското чиновничество, еврократите ще имат нужда от малко музика, която да повдигне духа им. "София е най-евтиното място, където да се насладите на висша култура в Европа. Билетите за опера и балет започват от 5-10 евро.

Ако това не е твоята сцена, българите имат добри джаз изпълнители.

Идва време за последна стъпка:

Връщане в Брюксел

"Сигурни ли сте, че наистина го искате?"

Facebook logo
Бъдете с нас и във