Банкеръ Weekly

Общество и политика

Животът в протестен хабитат

Страната ни осъмна в протестна атмосфера, след като в края на миналата седмица хиляди излязоха в градове от цялата страна. Блокиран бе центърът на София, магистрали, възлови пътни артерии. Макар и по-малобройни събитията продължиха и през новата седмица. Недоволството е насочено един вид срещу всичко - като се тръгне от цените на горивата, мине се през увеличението на данъка за по-старите автомобили и стигнем до равнището на доходите. Майките на деца с увреждания нямат намерение да спрат протестите си срещу вицепремиера Валери Симеонов, а част от шестващите искат оставката на цялото правителство, на всички партии в Народното събрание, промяна на политическия модел и на изборната система.

Ситуацията започна да напомня на февруарските протести през 2013-а, довели в крайна сметка до оставката на първото правителство на Бойко Борисов. Може би затова сега подопечните му реагираха с обяснения, че кабинетът не може да влияе на цените на горивата, с промени по отношение на застраховката "Гражданска отговорност", с коледни бонуси за най-бедните пенсионери, с похвали за антикорупционните и приходните ведомства... Ефект обаче засега няма, защото в социалните мрежи, където се организират и координират протестите, не стихват призивите те да продължат. 

В нажежената обстановка очаквано се засили и престрелката между ГЕРБ и президента Румен Радев. Държавният глава захапа управляващите още с обръщението си към нацията по случай 10 ноември, сравнявайки управлението на Борисов с това на Тодор Живков: "Възродиха се познатите механизми на партията-държава. Демократичните институции атрофират. Решенията се вземат на тъмно, често еднолично". Радев изтъкна, че българите притежават стари автомобили, не защото са безотговорни към природата, а защото не могат да си позволят нови. "Бедността на българите не е грях, за да я облагате с данък", обърна се президентът към депутатите. 

Реакцията на Борисовата партия не закъсня, но и не изненада. Председателят на парламентарната й група Цветан Цветанов обвини Румен Радев и БСП, че стоят зад призивите за оставка на кабинета и подклаждане на напрежението. Цветанов упрекна държавния глава, че или не познава законите, или е популист, или иска да предизвика хаос в държавата. "Един президент да си позволи такова невежество, означава, че просто е извън реалната ситуация в страната", отбеляза той, разяснявайки, че скокът в налога за старите возила е бил подготвен от общините. 

Радев отвърна с думите, че властта всъщност наказва гражданите за бедността, която самата тя не успява да пребори. Гласът на гражданите, техните болки и тревоги не се чували, не достигали до управляващите. "Властта губи сензорите си - посочи той - усещането си за проблемите на хората и ако няма една чуваемост, ако няма съответни мерки, ако продължават изявления арогантни и цинични, ако продължава неразбирането на проблемите на хората, закономерно е тези протести да продължават". За разлика от БСП обаче, президентът не поиска оставката на правителството, а отчете, че оставката в момент на растящи цени, инфлация, увеличаваща се престъпност, не е решение, а абдикация от отговорност.

Колкото до социалистите, те подкрепиха уличните шествия, но отрекоха да имат нещо общо с организацията им. Лидерката Корнелия Нинова обеща, че червените депутатите ще облекат исканията на недоволстващите в законопроекти. Внесено бе и предложение за отмяна на данъчното увеличение за старите коли. Въпреки това БСП ще продължи да не се регистрира за пленарните заседания, докато Валери Симеонов не хвърли оставка. 

На този етап парламентарният кворум е едно главоболие по-малко за управляващите. Работата на парламента ще бъде гарантирана от "Воля" на Веселин Марешки. През седмицата аптечният бос и колежката му Кръстина Таскова дадоха имунитетите си, поискани от главния прокурор Сотир Цацаров. В същото време Марешки се отказа от ултиматума, че ще извади депутатите си от пленарната зала, ако Симеонов и Каракачанов не се оттеглят. "Воля" не е била и никога няма да бъде политически рекетьор. Ще работим в залата", съобщи аптечният бос, тъй като организацията му поставяла националния интерес над партийния. "Ние няма да се държим като второразреден тим, ще държим на избирателите си", отбеляза още зам.-председателят на Народното събрание.

След седмици на шумни скандали и сътресения при "Обединени патриоти" сякаш настъпи тишина, след като депутатите и вицепремиерите от малката коалиция поограничиха медийните си изяви. От ДПС пък се задоволиха с похвали за напредъка на страната ни по т.нар. мониторинг за борбата с корупцията, организираната престъпност и съдебната реформа. Те също продължават с акцията за свалянето на Валери Симеонов и опитите да принудят Бойко Борисов да състави ново правителство без участието на патриотите.

Според политическите анализатори протестните шествия имат потенциал да преобърнат държавата, но за разлика от 2013-а този път Борисов бил решен да устиска докрай, а и икономическите показатели били по-добри. "Борисов ще се опита да изкара пълен мандат с победи на европейските и местни избори. Не му се ходи на служебни избори, защото временният кабинет ще го прави Радев", смята политологът Първан Симеонов. Упражняването на властта обаче ще става все по-трудно в тези условия. Отделните опозиционни групи щели да продължат да се обединяват, като в даден момент управляващите може да се окажат в кръгова отбрана. 

Социологът Димитър Ганев пък допуска, че ако властта не намери полезен ход може да се стигне и до контрапротести на симпатизанти на ГЕРБ.

В социалните мрежи някои определят като кулминация на протестите 18 ноември. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във