Банкеръ Weekly

Общество и политика

Жельо Бойчев напуска политиката

Заместник-председателят на парламентарната група "БСП за България" Жельо Бойчев напуска поста си, а скоро и парламента, и политиката. Това тръгна като слух на 27 юни в кулоарите на Народното събрание, а в четвъртък (28 юни) беше потвърдено от лидерката на социалистическата партия Корнелия Нинова. Тя посочи, че Жельо Бойчев има намерение да се занимава с бизнес (според някои извън страната) и не иска да изпада в конфликт на интереси. 

"Няма драма, Жельо Бойчев остава член на БСП, на Градската организация в София, има желание да ни помага... Решил е да си развива живота в друга посока. Опитахме се да го разубедим. За нас той е ценен колега, но решението му е да се занимава с друго, а не с политика. Съжаляваме, ще ни липсва", отбеляза Нинова пред журналисти в кулоарите.

До нея застана и самият Бойчев, като не пожела да каже нищо за бъдещите си занимания, но подчерта, че няма конфликт нито с групата, нито с лидера й, нито с политиката на БСП. Той допълни, че в момента е народен представител и смята да изпълнява тези си задължения. На този етап остава и в Националния съвет на червената партия.

"Постъпката му е почтена, за да не се изпада в конфликт на интереси, и заслужава голямо уважение", похвали го Нинова. Ръководството на формацията и парламентарната група тепърва щели да решават кой да заеме мястото му. 

Жельо Бойчев беше председател на временната анкетна комисия, която трябваше да изясни обстоятелствата и фактите около сделката с ЧЕЗ. Резултатът не беше впечатляващ. На предсрочните парламентарни избори през март миналата година бе водач на листата на БСП в 23-ти МИР, най-големия в София. Член е на Изпълнителното бюро на БСП.

Роден е на 15 декември 1974 г. В 42-рото и 43-ото Народно събрание беше един от най-активните депутати, а преди това беше общински съветник в Столичния общински съвет.

Facebook logo
Бъдете с нас и във