Банкеръ Daily

Общество и политика

Издигат паметник на националните ни герои от Македония

До края на годината в София ще бъде издигнат паметник на българските национални герои от Македония, Беломорска Тракия и Одринско. Това обяви специално за в. "БАНКЕРЪ" адвокатът от ВМРО Иван Арнаудов и секретар на инициативния комитет за изграждането на монумента.

Паметникът ще бъде разположен на ъгъла на бул. Тодор Александров и бул. Христо Ботев. Днес там ще бъде монтирана информационна табела. Тя ще е с размери 1-1.5 метра и ще показва илюстрация на визията на паметника и подробности около проекта.

"Националните ни герои от Македония, Беломорска Тракия и Одринско са отдали живота си за освобождението и изграждането на целокупна България", заяви Арнаудов. Той отчете, че е практика в други страни е да се правят паметници на националните им герои, но у нас почти сме забравили да издигнем монумент именно за тези. "С оглед на това неотдавна група интелектуалци се събрахме и създадохме инициативен комитет за издигането на паметник в София, за да почетем всички български революционери от Македония, Беломорска Тракия и Одринско", допълни юристът. Председател на комитета е доц. Красимир Гигов, а в неговия състав влизат и съдии, прокурори, адвокати и архитекти.

След като е даден старт на реализирането на идеята, е проведен конкурс и е избран скулпторът - младата авторка Моника Игреевска. По думи на Арнаудов, тя е завършила Националната художествена академия и е носител на множество международни и български награди. Архитект на цялостния проект пък е Георги Мечанов. Проектът за монумента е одобрен и от Министерство на културата, а мястото е отредено от Столичният общински съвет.

Монтирането на паметника предстои от 30 до 60 дни. Той представлява две 5-метрови крила, на които са изписани 152 имена, а на базата отдолу ще бъде изписано "Българийо за тебе".

По думи на Арнаудов, стойността на проекта е около 100-150 хил. лева, а средствата са събрани единствено и само с дарения. От зараждането на идеята до нейното реализиране пък са изминали почти две години.

Секретарят на инициативния комитет отбеляза и част от инициативите на националните ни герои, чиито имена ще бъдат изписани на монумента. Това са организаторите на Илинденско-преображенското въстание, участниците в Македоно-одринското опълчение по време на балканските освободителни войни и в 11 македонска девизия по времето на Първата световна война.

Facebook logo
Бъдете с нас и във