Банкеръ Weekly

Общество и политика

ИЗБОРИ С ЧАСОВНИКОВ МЕХАНИЗЪМ

От самото си назначаване в средата на април тази година Централната избирателна комисия се прояви като абсолютно независим орган. По-точно като орган, от който нищо не зависи. Нито подготовката и осигуряването на изборите, нито провеждането им в съответствие със Закона за избиране на народни представители. Вече повече от седмица отделни членове на комисията се оплакват, че правителството иззема правомощията на ЦИК. Излиза май, че тя сама ги дава.
Ако привичните дейности по регистрацията на партиите и коалициите и техните листи вървяха сравнително гладко, в края на май ЦИК зацикли заради вида на интегралната бюлетина и спря часовника. В четири часа сутринта на 29 май комисарите по изборите благополучно се разбраха как да изглежда бялата бюлетина, на каква хартия да бъде отпечатана и в какви размери. Това по закон трябваше да се случи до полунощ на 27 май. Дали спрелият часовник, който както в приказката за Пепеляшка вероятно щеше да превърне членовете на ЦИК в тикви, е помогнал за спазването на закона - не е много ясно, но в тези мъртви 48 часа наяве излязоха и други неразбории.
Оказа се, че сградата на Министерския съвет, която е в непосредствена близост до Батенберг 1, където се помещава ЦИК, всъщност е страшно далече, та правителството и комисията така и не се разбраха нито за разходите за изборите, нито за правомощията на външния министър при гласуването на българите в чужбина, нито за томболата в изборния ден. С писмо ЦИК предложи на кабинета да редактира чл.5 от Постановление № 92. В него се делегират правомощия на министъра на външните работи да организира изборите в чужбина и се слага лимит да не се разкриват повече от 50 избирателни секции в страна. Постановлението противоречи на Закона за избор на народни представители и на Решение № 11 на ЦИК, което урежда гласуването на българите зад граница, съобщиха от комисията още в петъка, преди да спрат часовниците. Искаме да бъдем информирани за причините, поради които са увеличени средствата за гласуването на българите в чужбина, заяви денонощие по-късно говорителят на ЦИК Бисер Троянов. Той допълни, че очакват отговор от Министерския съвет, но нямат правомощия да регламентират срокове, защото това е против добрия тон.
Комисията настоява Министерският съвет да я информира за инициативата за провеждане в изборния ден на лотария за повишаване на избирателната активност. После правителството се закле, че ще прави лотарията след приключване на изборите, както от комисията препоръчали. Въобще със спирането на часовника ЦИК изпадна и в раздвоението хем да се сърди на правителството, хем да му играе по свирката. На същото инфарктно заседание от ЦИК се усетиха, че хартията за бюлетините, поръчана още в края на април от правителството на нарочна фирма, била тънка и тайният вот щял да прозира. Правителството тутакси уважи комисията, завъртя часовника назад и заръча на същата фирма по-дебела хартия срещу още едни бюджетни пари. И тутакси се разбра, че заради тази хартия бюлетините могат да бъдат отпечатани само в една-единствена печатница, тази на БНБ, която за престиж ли, що ли, участва в обявения от правителството конкурс заедно с друга, частна столична печатница.
Кабинетът и ЦИК не си свериха часовниците и за разходите за изборите. Макар в закона да пише, че парите за изборите са от държавния бюджет, но харченето трябва да бъде съгласувано с ЦИК, комисарите само нежно порицаха кабинета и настояха да си оправи постановлението. При което царят написа на комисията писмо, а четири партии и коалиции дадоха Постановление № 92 на Върховния административен съд. Според хората на Костов от ДСБ правителството се кани незаконно да изхарчи пари за гласуването в чужбина и за избирателна активност. ОДС и БСП атакуват кабинета пред ВАС за това, че не е съгласувал план-сметката за изборите с ЦИК и че на външния министър се дават еднолични правомощия да определя избирателните секции в чужбина. И всички писнаха, че парите за външно били много. На всичко отгоре тази сряда стана ясно, че най-вероятно Министерството на външните работи ще поиска допълнителни средства, щото ще трябва да плаща на хора от всички политически сили командировките зад граница.
След като политическите сили се жалваха пред правосъдието, от ЦИК веднага обещаха, че ще напасват собственото си време с това на ВАС и ще гледат царското писмо, когато съдът излезе с решение. В сряда петчленният състав на ВАС разгледа делото и председателят на състава Боян Магдалинчев обяви след заседанието, че съдът ще излезе с решение в законния 30-дневен срок. Магистратите обаче щели да се съобразят с датата на изборите и ще се произнесат по-рано. Можем само да се надяваме, че във ВАС поглеждат календара, защото 30-дневният срок, в който съдът трябва да се произнесе по жалбата срещу постановлението за разходите за изборите, на практика изтича след 25 юни. Междувременно в ЦИК дълго умуваха уместно ли е да сложиш чавка, кръстче, кръгче или йероглифче срещу избраната партия или коалиция и под какъв ъгъл избирателят да сгъне бюлетината.
Правителството пък тръгна по агитация. Партийна и за активиране на гласоподавателите. И произведе клипове, които в ЦИК втрещено изгледаха с уговорката, че всъщност по право трябвало да ги произведат те. И докато в ЦИК умуват дали правителството им е иззело правомощията или да, а съдът се чуди дали да блокира четирите милиона на кабинета за томболата и агитацията хората да гласуват, времето си лети.

Facebook logo
Бъдете с нас и във