Банкеръ Daily

Общество и политика

Иван Костов: Слабите държавни институции са основният ни проблем

"В Европа няма национализъм. Тодор Живков също не е патриот, а комунистически диктатор. Не може човек, който е искал да прави България 16-а република на СССР, да се нарича националист." Това каза в телевизионно интервю бившият премиер Иван Костов.

"Имах съмнение, че първото СДС е избрано от БКП за опонент. Знаеше се за много хора, че не изглеждат "достоверни", допълни той и отрече да е бил сътрудник на Иван Илиев, главен икономически експерт на Тодор Живков. Според него това, че управляващите не са ''слушали'' Иван Илиев, довело до фалита на страната през 1990 г.

''Ако политиката на БКП беше много по-зряла, нямаше да се стигне до двете тежки катастрофи и щяхме да последваме сценария на Словакия и Полша. През първата половина на 80-те година България трудно започна да взима кредити, за да покрива външния си дълг. Иван Илиев и много други икономисти виждаха назряващата финансова криза", коментира Костов.

Бившият премиер сподели, че никога не е бил привърженик на идеята за преустройство по времето на социализма, а за радикални промени. Той припомни как бил на мнение, че БКП не може да направи перестройката и че винаги е бил за демократизация в политическото общество. Като основна причина за повечето български проблеми Костов назова слабите държавни институции. Той даде за пример западните силни държави, чийто успех произтича от финансовите им и икономически ангажименти. 

''Когато бях премиер, направих много по-силна България, отколкото това, което заварих през 1997 г.", допълни бившият председател на СДС и изтъкна, че по времето, когато той бил премиер, в редиците не десницата имало много повече привърженици на демократичните реформи в сравнение с тези, които ''дърпали партията надолу''.

 

 

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във