Банкеръ Daily

Общество и политика

Искат оставката на Емил Кошлуков и чрез петиция в интернет

Група граждани настояват чрез петиция в интернет Емил Кошлуков да си подаде оствката като програмния директор на БНТ 1 след провокативното му поведение в ефир. 

На 9 февруари програмният директор на БНТ 1 Емил Кошлуков показа среден пръст, докато водеше предаването си "Още от деня". Кошлуков демонстрира неприличния жест на два пъти по време на предаването с въпроса "Този знак ще се прави ли така отпред", зададен към единия от гостите в студиото - Борислав Сандов от "Зелените". Кошлуков имаше предвид поредния протест за спасяване на Пирин от четвъртък вечер, който стигна и до БНТ, където беше поискана и неговата оставка.

В неделя от БНТ обявиха, че Кошлуков ще бъде наказан и ще се извини публично заради неприличните жестове. По-рано вечерта около 30 души се събраха на протест пред сградата на обществената медия с искане за оставка. 

Ето пълния текст на петицията: 

До: Генералния директор на БНТ г-н Константин Каменаров и членовете на Управителния съвет на БНТ г-н Валери Запрянов, г-жа Василена Матакева, г-жа Зина Трифонова, г-н Антон Андонов

Уважаеми г-н Каменаров,

уважаеми членове на Управителния съвет на БНТ,

като граждани сме силно обезпокоени от назначаването на г-н Емил Кошлуков за програмен директор на БНТ и водещ на предаването "Още от деня" по БНТ1. Сигурни сме, че той е назначен на тези длъжности след натиск върху вас от страна на управляващата коалиция. Действията и поведението на г-н Кошлуков като програмен директор и водещ напълно оправдават нашето безпокойство. Доказателство за опасността, която Емил Кошлуков представлява за обществената телевизия и за демокрацията в България са както неговата лична история в политиката и медиите в България, така позициите на Продуцентския съвет на дирекция "Информация" на БНТ и на екипа на предаването "Денят започва с култура" след неговите действия в БНТ.

Действията на г-н Кошлуков като програмен директор и представянето му като водещ нарушават Чл. 5 (2) и са в противоречие с Чл. 6 (2) и (3) от Закона за радиото и телевизията, както и с принципите за Редакционна независимост и за Обществен интерес, разписани в Етичния кодекс на българските медии.

Настояваме Емил Кошлуков да бъде незабавно отстранен от поста програмен директор на БНТ и позицията на водещ в предаването "Още от деня" по БНТ1.

Facebook logo
Бъдете с нас и във