Банкеръ Weekly

Общество и политика

Йончева срещу Станишев за лявата евролиста

S 250 161ade6a 5c65 45b0 ac41 ab8b64c1979d

Над 100 са номинираните за листата на БСП за предстоящите избори за Европейски парламент, което прави подреждането й изключително трудно. Националният съвет на социалистическата партия трябва да вземе на 17 март решение кой да я води.

От данните, качени на официалните страници на областните и общинските организации на социалистите в интернет, става ясно, че с най-много номинации са президентът на ПЕС и евродепутат Сергей Станишев и журналистката Елена Йончева, която е и говорител на парламентарната група на "БСП за България". В челната петица са още заместник-председателят на БСП и "външен министър на партията" Деница Златева, както и сегашните евродепутати Петър Курумбашев и Момчил Неков. Последният влезе по грешка в Европарламента чрез феномена "15/15", но се оказа, че е добро попадение, превръщайки се в един от десетте най-активни евродепутати. През изминалите пет години Неков работеше усилено по решаването на проблемите в областта на земеделската политика на общността.

Сред номинираните са и сегашни народни представители в 44-ото Народно събрание. Дори лидерът на БСП Корнелия Нинова е посочена - въпреки публично декларираното й нежелание да участва в тази надпревара. Още през ноември миналата година тя заяви: "Не мога да ви кажа кой ще бъде водач на евролистата на "БСП за България", но мога да ви кажа с 200% сигурност, че няма да съм аз, и тази позиция няма да се промени до май."

Заместник-председателят на ГЕРБ и шеф на депутатите Цветан Цветанов пък даде знак, че българският еврокомисар Мария Габриел ще оглави листата на управляващата партия за изборите на 26 май. В момента тя е получила най-много номинации в структурите на формацията - над 10 хиляди, които са от 232 общини, се разбра от думите на Цветанов.

"Има процедури, по които могат да бъдат обявявани съответните кандидати, и когато бъде окончателно готова листата с решения на Изпълнителната комисия, тогава ще дадем истинската новина. Аз съм убеден, че тя има изключително голям потенциал, защото е работила по много сериозни досиета както като евродепутат, така и като еврокомисар", посочи Цветанов.

Междувременно заместник-председателят на "Движение България на гражданите" Найден Зеленогорски съобщи, че Националният съвет е решил да издигне председателя на партията Димитър Делчев за водещ кандидат. Той обяви още, че след проведените консултации с "Демократична България"  ръководството е приело датата 17 март 2019 г. като окончателна за приключването на преговорите за широко дясно обединение при равнопоставено участие. В случай  че няма подписано споразумение до тази дата, ДБГ започва действия по формиране на дясноцентристка листа и осигуряване на максимално широка подкрепа за нея.

От своя страна Димитър Делчев каза, че приема номинацията на колегите си с чувство на огромна отговорност. "Ние дължим на хората отговор на въпроса как в България правилата да се спазват така, както в Германия. Как с две кликвания на мишката българите да си вадим удостоверения или нотариален акт - така, както правят с електронното управление в Естония. Искаме да дишаме чист въздух като този в Стокхолм - независимо дали сме в София, Бургас или Русе", обясни Делчев. Според него всичко това минава през разбиване на политическото статукво у нас, което използва парите от еврофондовете не за да повиши качеството на живот до това на западноевропейските държави, а за да облагодетелства една много тясна клика.

Facebook logo
Бъдете с нас и във