Банкеръ Daily

Общество и политика

Илияна Йотова: Тонът на руския патриарх беше неприемлив

Тонът на Руския патриарх Кирил беше неочакван и неприемлив. За мен обаче е по-важно как българските институции реагираха на това, което се случи на срещата. Реакцията на президента беше точна, хладнокръвна и с ясни послания. Ние сме страна, която е признателна към всеки, който е участвал в тази война и който е дал живота си за свободата на България. Това коментира вицепрезидентът Илияна Йотова пред Нова телевизия по повод скандала, който се разрази след гостуването на руския патриарх у нас.

"Продължението на скандала в руските медии очевидно води към една предизборна кампания в Русия. Със сигурност тази реакция на руския патриарх е предизвикана, може би заради колебливото ни отношение през годините на тема Русия. Но все пак този тон за мен остава неприемлив и смятам, че президентът отговори както трябва – без влизане в емоционални спирали, категорично и ясно”, каза още вицепрезидентът.

"Първите уроци, които получава един народен представител, е как се приема едно духовно лице. Поклонът пред руския патриарх е поклон и уважение към руската църква. Тя е в основата да я има освободителната война", коментира Йотова критиките по неин адрес за начина, по който се е държала при посрещането на Руския патриарх.

Предстои Илияна Йотова да изнесе лекция относно бъдещето на Европейския съюз (ЕС) другата седмица пред института "Жан Моне" в Швейцария.

„Имам своите критики към това, което представлява ЕС днес. Ще бъда достатъчно откровена, за да говорим по тези теми. Не съм оптимист за това как ще изглежда той след няколко години – от начина, по който функционират институциите; през начина, по който се взимат решения; до бъдещето на финансите на Европа”, заяви Йотова.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във