Банкеръ Weekly

Общество и политика

Я, на глас отхвърлихме многоизмерна Европа!

Българската държава сякаш се пробужда и излиза от състоянието на кататонен ступор. В медицината с този термин се описва продължителното застиване на тялото на болника в една поза, придружено от липсата на всякаква словесна дейност. 

По отколешна традиция, завещана ни от времената на другаря Живков, прилагана после от различни управници, и особено успешно от бившия му бодигард Бойко Борисов, държавата ни често застиваше в поза "снишаване" и безсловесност, в очакване да чуе и изпълни безусловно думата на Големия брат.

Ето че доживяхме да се чуе думата и на самата България, която в съвременните представи в ЕС и отвъд Океана е застинала в образа на прост сателит, без значение на кого.

Ние сме за запазване единството и целостта на ЕС, които да не се нарушават чрез преминаване към "многоизмерна Европа", или т.нар. "Европа на скорости", изрази позицията си служебното правителство на Огнян Герджиков в навечерието на заседанието на Европейския съвет в Брюксел на 9 и 10 март. На тенденциите за фрагментиране на ЕС следва да се противодейства чрез преодоляване на различията и постигане на съгласие по общите цели, се посочва в съобщението на кабинета.

Позицията е особено важна, с оглед на консенсуса на лидерите на Германия, Франция, Испания и Италия около налаганата напоследък концепция за "Европа на много скорости". Според нея страните членки на общността ще се стремят към по-силна интеграция, но всяка ще избира своето темпо.

Най-големите европейски държави са в правото си да се стремят да задават насоки на външната политика на ЕС. Но ние също сме равноправен член на общността и беше време да излезем от тъмния ъгъл, в който сме се сврели и подсмърчаме в очакване да ни зашлевят било с мониторингов доклад, било със заплаха за спиране на парите от еврофондовете.  

Свикнахме да възприемаме българските премиери като част от общата снимка на лидерите на ЕС, но така и не чувахме техния глас. Е, с изключение на Бойко Борисов, който се провикваше я от Брюксел, я от Лондон или Берлин какъв голям приятел е с Юнкер, Камерън и Меркел. Но пък страхливо мълчеше за двойнствената им политика по отношение на бежанския проблем и усилията на страната ни хем да е ефективна външна граница на ЕС, хем да не разчита скоро на прием в свободната Шенгенска зона.

Със снишаване няма как да си извоюваме достойно място в семейството на европейските държави. И в тази връзка, на напиращите към властта в приближаващите избори ще припомним един лаф, приписван на американския президент Линдън Джонсън: "Ако двама души винаги са съгласни един с друг, това значи, че мисли само единият от тях."

Между другото, на него дължим и още една мъдра констатация: "Когато никой не усеща топло, когато само ти усещаш топло, означава, че си пикаеш в панталона." Що панталони мълчаливо опикахме досега, не е за разправяне...

Facebook logo
Бъдете с нас и във