Банкеръ Daily

Общество и политика

И след председателството пак сме в периферията на ЕС, заяви Карадайъ

По време на председателството се забелязва отстъпление от евроатлантическата ориентация на страната, властваха разделение и противопоставяне, расизъм и ксенофобия. Геостратегическите интереси на страната минават през евроатлантическата интеграция и въпреки успехът на поставянето на темата за Западните Балкани, нали си даваме сметка, че оставаме в периферията. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ по време на отчета на първото българско европредседателство в Народното събрание. 

"Председателството на Съвета на ЕС е на България, а не на управляващата партия. на практика председателството е нормално, протоколно и рутинно събитие, но за България това е първото председателство и затова е важно - за да се видим като част от европейския процес и европейския дневен ред.  Гражданите на ЕС, включително и българските, очакват конкретни резултати - икономически растеж, сближаване на стандарта", посочи Мустафа Карадайъ и разкритикува отстъплението в кохезионната политика, отсъствието на темите за общата селскостопанска политика, икономиката, културата.

Той попита какъв е конкретният напредък в  сектор транспорт и мобилност. Лидерът на ДПС е недоволен, че темите за еврозоната и Шенген не са постигнали придвижване и са останали на заден план.

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във