Банкеръ Weekly

Общество и политика

И Манолова се включи в битката за чиновниците пенсионери

Омбудсманът Мая Манолова атакува в Конституционния съд уволнението на пенсионерите от държавната администрация. "Нововъведението" бе прието с промените в Закона за държавния служител, прокарани в края на миналата година.Очаква се то да засегне над 1600 българи, придобили и упражнили правото си на пенсия, но запазили и работата си като чиновници.

Според Манолова  промените са в нарушение на принципа на правовата държава и гарантирани от конституцията права на гражданите: право на труд, на възнаграждение за този труд и на обществено осигуряване. 

Междувременно правителството прие промени в Наредбата за заплатите на служителите в държавната администрация, която ще даде възможност за "изключителни" постижения в работата на чиновниците, те да бъдат възнаграждавани с до 205 по-високи възнаграждения. Идеята е така да се засили принципът "плащане според изпълнението" и служителите да могат да получават повече, ако са заслужили това с по-добра работа.

Предвижда се и възможност за еднократно определяне на нов размер на индивидуалните основни заплати на отделни служители, в случай че те са "изоставащи" или ако съответното ведомство има трудности да привлече или задържи определени специалисти.

С друга промяна пък се "развързват" ръцете на общинските съвети при определянето на заплатите на местните управници: занапред "фиксиран" ще е само максималният размер за възнаграждение на градоначалник, на кмет на кметство или район. А на съветниците се оставя да решават дали сумата не трябва да е по-малка от максимално възможната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във