Банкеръ Weekly

Общество и политика

И какво като "отмениха" заплатата?

Върховният административен съд отмени в сряда (17 май) постановлението на Министерския съвет, с което от 1 януари 2017-а минималната работна заплата бе вдигната на 460 лева. То беше оспорено от няколко работодателски организации: Асоциацията на индустриалния капитал, Българската стопанска камара, Българската търговско-промишлена палата и Конфедерацията на работодателите и индустриалците.

Мотивът, с който съдът отмени решението на правителството е, че процедурата за приемането на постановлението е била опорочена. Задължителното по закон обсъждане на въпроси от този вид със синдикатите и работодателите в съвета за тристранно сътрудничество е било "претупано" набързо.

Какво следва оттук нататък?  Единият вариант е правителството бързо да си прегласува решението и този път да спази всички процедури - което вече се е случвало многократно в подобни случаи. Вторият е да не прави нищо друго, освен решението да се обжалва пред петчленен състав на ВАС. Процедурата ще отнеме месеци - още повече че от юни съдът излиза в дълга лятна ваканция. Така делото най-вероятно ще остане за догодина. А междувременно от 1 януари 2018-а ще влезе в сила новото постановление на Министерския съвет, с което заплатата се вдига до 510 лв. (както министрите вече обещаха).

Разликата в двата "подхода" е само една: при обжалването гражданите най-вероятно ще бъдат "сурвакани" да платят съдебните разноски и за втората инстанция - дотук делото вече струва на данъкоплатците 1240 лева. Иначе от решението на ВАС от 17 май не произтичат никакви директни последствия за тях. Първо, то няма да се приложи, докато не влезе в сила. Което означава, че минималната заплата ще си остане 460 лева. Обвързаните с нея социални плащания няма да се променят, нито пък размерът на осигуровките. И второ: каквото и да се случи - дори решението на ВАС да бъде потвърдено още утре, пари няма да се връщат (например за "надвнесените" здравни осигуровки върху "незаконната" минимална заплата). Защото постановлението е подзаконов нормативен акт и отмяната му действа "занапред". А обезщетение за претърпени от прилагането му вреди не се предвижда.

Facebook logo
Бъдете с нас и във