Банкеръ Daily

Общество и политика

И ЕНП ни натиска да приемем Истанбулската конвенция

Антонио Таяни

Представителите на ЕНП в Европейския парламент призоваха българското председателство да постави въпроса за ратификацията на Истанбулската конвенция на дневен ред.

ЕНП, в която участва и управляващата партия ГЕРБ на Бойко Борисов, изрази сериозно несъгласие с решението на българските управници да остави документа "на трупчета". 

В дебата в Европейския парламент не взе участие български евродепутат, който да изложи аргументите на властите. 

Всички парламентарни групи в Европейския парламент, с изключение само на Европейските консерватори и реформисти призоваха 11-те държави членки на ЕС, които не са ратифицирали Истанбулската конвенция, да го направят. 

Председателят на Европарламента Антонио Таяни за пореден път подчерта колко е важно да се дебатира за защита на жените от насилие

На 7 март Министерският съвет обяви, че изтегля т. нар. Истанбулската конвенция и няма да я предлага за одобрение в Народното събрание.

Премиерът Бойко Борисов аргументира решението с "тежки реакции и на коалиционния партньор, и на православието, и на мюфтийството". Борисов подчерта, че са се надали огромни страхове у българския народ. "Ние сме правителство избирано от народа не веднъж и сме длъжни да се съобразим с народа", каза още Бойко Борисов. 

Истанбулската конвенция е приета от Съвета на Европа през 2011 г. и влиза в сила през август 2014 г. ЕС подписа Истанбулската конвенция през юни 2017 г. Всички държави-членки са подписали документа, въпреки това само 17 от тях са го ратифицирали към този момент: Австрия, Белгия, Дания, Естония, Испания, Германия, Италия, Кипър, Малта, Полша, Португалия, Румъния, Словения, Финландия, Франция, Холандия и Швеция. 
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във