Банкеръ Weekly

Общество и политика

Христо Иванов ще иска дисциплинарка срещу Владимира Янева

Правосъдният министър Христо Иванов обмисля предложение за дисциплинарно производство срещу председателя на Софийския градски съд Владимира Янева, за която стана ясно, че е подписвала специалните разузнавателни средства по аферата "Червеи".

Министърът ще предложи това, ако Висшият съдебен съвет (ВСС) не вземе сам подобно решение. Очаква се съдебните кадровици да получат разсекретения вариант на доклада на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства по разработката "Червеи". Иванов, който го е чел, определи констатациите в него като притеснителни в частта за сроковете, в които са били разрешавани СРС-та от Янева. Той изрази готовност Министерският съвет да осигури средства за изграждане на много коментираната електронна система, която да регистрира всички СРС-та и до която да имат достъп съдиите. Според него тази система не е скъпа, но е много важна, включително и за да прекрати практиката конкретни съдилища безкритично да подписват искания за СРС-та.

Припомняме, че скандалът „Червеи“ избухна, след като шефът на вътрешната комисия към Народното събрание Атанас Атанасов оповести, че са били подслушвани протестиращи срещу кабинета „Орешарски“. Тогавашният шеф на МВР Цветлин Йовчев обясни, че срещу протестърите не са използвани СРС, но е била „подслушвана“ цяла информационна система в МВР, за да се разбере кои полицаи изнасят вътрешна информация или позволяват достъп до нея. Накрая стана ясно, че разрешение за използване на СРС е дала именно председателката на СГС Владимира Янева, и то за скандалния срок от 300 дни.

Повече за скандала „Червеи“ четете в Параграф 22

Facebook logo
Бъдете с нас и във