Банкеръ Daily

Общество и политика

Христо Иванов: Българската администрация е сведена до положението на крепостни селяни

Днес, в деня на приемане на Търновската конституция, е истинският празник на нашата държавност. Денят, когато конституцията превръща освобождението в суверенитет, а нас превръща от освободени тела в свободни граждани с неотчуждими права. Моментът на преминаване от състоянието на обект на между-имперски войни и договори, до субект на самостоятелна историческа съдба. Тържеството на Основателите да не позволят да бъдем поредният доминьон/ сателит/ губерня/ санджак, а да положат темелите на суверенна национална държава. Днес е и празник на българският конституционализъм в смисъл на цивилизационното усилие за правовост на една общност. Защото държавотворността на един народ се ражда когато той носи и споделя историчност и правосъзнание. Те раждат волята за обща съдба, предавана от поколение на поколение.Това написа лидерът на "Да, България" Христо Иванов на страницата си във Фейсбук. 

"На този ден трябва да склоним глави пред всички онези, които утвърдиха българската държавност и стремеж към свобода и справедливост въпреки могъщите течения на историята и пред лицето на империи и безчовечни диктатури. Това „въпреки“, което не изгасна никога и в най-кървавите въртопи на 20 век и което винаги запалваше нови и нови граждани да отстояват своите свободи и своята правда пред лицето на всяка бруталност.

И, на този ден, трябва да си дадем сметка, че днес ние няма особено с какво да се поздравим: и българската държавност, и българският конституционализъм, и свободата ни са в дълбока криза.

Наглед дребни дефекти в припряно скроената ни днешна конституция се оказаха основа за един неписан модел на упражняване и консумиране на власт, който се основава на все по-голямо ограничаване на свободата, извращаване на правото и вътрешно разяждане на суверенитета.

Имаме свръх-концентрация на власт в премиера и неговото задкулисно обкръжание. Министерски съвет е сведен до частния кабинет на Хенри VIII.

Администрацията е сведена до положението на крепостни селяни и е налазена от партийни калинки.

„Независимите“ регулатори са обладани от зависими, послушни и не особено компетентни момчета и момичета за поръчки.

Прокуратурата доминира републиката – законодателства, гарантира имунитет от наказателна отговорност на злоупотребяващите с власт и направо сама се разпорежда в бизнеса, политиката и медиите.

Както каза наскоро един български Съдия: в съда има прекалено много хора, за които истинската съдебна власт не е в прилагането в закона, така че да има справедливост, а във възможността законът да бъде извратен безнаказано. Допълвам го – не по-малко са тези, за които почтеността се изчерпва с отказ от правосъдие маскиран зад токсичен формализъм и институционализирана безхарактерност.

Гражданите нямат достъп до конституционно правосъдие, за да не вземат да предизвикат някое нежелано пряко приложение на конституционните норми. Така, вместо конституционализъм, имаме една неписана конституция от незададени въпроси и немотивирани решения на Конституционния съд на които се крепи дълбоката държава у нас.

Имаме „куха“ армия. Службите ни за сигурност и разузнавателната ни общност продължават да бъдат гнездо на подмяна на държавността с управление чрез зависимости и организирана корупция, точно както във времената на ДС. И точно както тогава, това управление е управление от вън.

Вместо свобода на словото имаме отвратителна със своята примитивност пропагандна машина. Вместо свободна стопанска инициатива и конкуренция имаме назначени бизнесмени, попиващи обществени поръчки и еврофондове. Вместо свободни общини - трансмисии на системата „контролиран вот на входа, суджук на изхода“ (вероятно дори в края на Османската империя общините ни са били по-свободни от днес!). Вместо независима мисъл в автономни академични институции, имаме унизено преживяне и възпроизводство на посредствеността и зависимостите. Вместо цялостно прекъсване на каналите за продължаващо влияние на тоталитарните служби и кланове, инцидентни позорища и глуми над отделни жертвени козлета…

Изброяването може да продължи.

Та, нека Ви поздравя с няколко конституционни мечти:
- Пряка конституционна жалба за всеки гражданин
- Преоснована и силно ограничена прокуратура
- Независим и смел съд
- Читави юристи с доказан характер на парламентарните банки и прозрачен, аргументиран законодателен процес
- Премиер, който само изпълнява бюджета, гласуван от парламента, а не „дава“
- Подбор на членове на специалните регулатори, който гарантира компетентност, независимост и характер
- Реално електронно управление, което сменя логиката на администриране и намалява регулаторното бреме поне с 60%
- Професионална, реално независима администрация
- Ефективни гаранции за независимостта на отделния журналист
- Истински университет (поне един!)
- Реално общинско самоуправление
- Преосновани служби за сигурност под български флаг
- Цялостен модел на лустрация, която освобождава държавното управление и възстановява чувството за справедливост и носи хуманност.
(и това изброяване може да продължи)

И най-вече: управление, което разбира, че основната му цел трябва да бъде да връща правата на гражданите и да възстановява правовия ред.

Аз ще празнувам когато свършим поне част от тези задачи. За днес - честит празник в бъдеще време!", написа Иванов. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във