Банкеръ Daily

Общество и политика

Холандският посланик получи орден "Стара планина"

Президентът Румен Радев удостои с орден "Стара планина" първа степен посланика на Холандия Томас ван Орсхот. Дипломатът беше отличен за неговите заслуги за укрепването и развитието на двустранните отношения между България и Холандия. 

"Това е признание за огромните му усилия за развитие на отношенията ни - в дух на приятелство и сътрудничество, както и оценка за неговите големи професионални качества и систематични усилия, които той положи по време на мандата си в България", заяви президентът. 

Радев увери дипломата, че по време на неговия мандат отношенията ни са се развивали в дух на приятелство и като партньори в ЕС И НАТО.

"С Вас имахме обща мисия - да работим така, че Европа да бъде мирна и просперираща. Благодаря и за експертната помощ от Холандия за покриване на критериите за членството на страната ни в Шенген, за тясното сътрудничество на ниво полиция и граничен контрол, както и за безценната помощ за реформа в правосъдната ни система", обясни държавният глава.

Радев подчерта, че благодарение на последователната политика на посланик Орсхот преките инвестиции от холандска страна са достигнали 700 млн. евро през 2015 г. Не по-малко важно е и сътрудничеството в областта на културата, изкуството и образованието.

Посланикът Томас ван Орсхот се придвижва в София с велосипед. На 6 юли той взе участие в семинар за "Планиране и изграждане на велосипедна инфраструктура на територията на Столична община". Дипломатът предложи холандския опит, защото в Холадния има 17 млн. жители население и 20 млн. велосипеди.

Facebook logo
Бъдете с нас и във