Банкеръ Daily

Общество и политика

Гурбетчии от Родопите масово вадят международни паспорти заради Брекзит

с. Бръщен, Доспатско, Родопите

Гурбетчии от Родопите масово вадят международни паспорти заради постоянно сменящите се дати за излизане на Великобритания от Европейския съюз.

Хората от доспатските села Бръщен и Црънча стават гурбетчии още в началото на демократичния процес в България заради липсата на работа. Започват с работа в съседна Гърция, а после във Великобритания и в Испания. Повечето от половината трудоспособно население на Бръщен работи в селското стопанство във Великобритания.

Англичанинът Тим Чеймбърс е работодател на 350 души от Бръщен, посочи пред БНР секретарят на кметството в селото Златко Пелтеков. "Жителите на селото са 960 човека, а има гурбетчии около 360-370 човека. Повечето са в "Бръщенската ферма" близо до Лондон, графство Кент", обясни той.

Почти всички сезонни работници са извадили международни паспорти. Хората се притесняват заради Брекзит, който може да ги свари без документи за самоличност, и смятат, че личните карти няма да са достатъчни. Повечето от тях искат да се върнат в България, но не в селото. Инвестират в апартаменти в големите градове, където има работа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във