Банкеръ Weekly

Общество и политика

Готви ли се ДПС за скок във властта?

През последните дни ДПС се радикализира и видимо изостри тона и реториката си към управляващите.  Ръководни фактори на движението заговориха за "демонтиране" на националистите от кабинета "Борисов 3" и "преформатиране" на правителството. Решения в тази посока взе и Централният съвет на движението. А това включва "действия на депутатите от ДПС в европейския и българския парламенти, на кметовете и общинските съветници, както и на областните и общинските структури на партията, като се използват всички възможни позволени и демократични средства, включително и вотове на недоверие срещу правителството".

Заместник-председателят на партията Янко Янков дори изказа опасения за "гражданска война", ако националистите не бъдат извадени от властта. Депутатът Йордан Цонев пък обяви, че "българските националисти са от пещерен варварски етнонационалистически тип" и съответно мястото им не е в управлението на една демократична и правова европейска държава.

Неотдавна лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ постави ултиматум на Бойко Борисов и ГЕРБ - "или оставка на Валери Симеонов, или на цялото правителство"! Този ултиматум удря по конструкцията на властта, макар и само вербално засега. Но със заявката си, че ще участват в консултации по вот на недоверие и ще подкрепят такъв, хората на Доган показват готовност за по-радикални действия. "Ситуацията в страната е тревожна. Преформатирането на управленската коалиция - дали ще е чрез предсрочни избори или по друг начин, е задължително!", категоричен е Карадайъ.

В същото време обаче от ДПС припомнят и за тяхното предложение към Борисов веднага след предсрочните избори през март да състави правителство на малцинството, което от ДПС ще подкрепят под някаква форма. "Когато се съставяше този кабинет, предложихме на Бойко Борисов формула, по която да не участваме във властта, но да я подкрепяме. Борисов предпочете да вкара националистите. Ще има вотове на недоверие към кабинета. Относно това дали ще мине вотът, или не, мога да кажа: мнозинство от 122 души не е мнозинство, което може да направи управляващите спокойни", категоричен е Йордан Цонев. Той допълни, че партията, която представлява, няма да подкрепи предложения от правителството бюджет, което е сериозен знак.

Въпросът е защо точно сега ДПС втвърди тона към управляващите и се радикализира? Причината най-вероятно не е една. Първо, част от Патриотите и по-специално представителите на НФСБ успяха да раздразнят и ядосат движението с груб и направо обиден език по негов адрес. Освен вицепремиера Валери Симеонов, който наскоро беше осъден за използване на език на омразата, и депутатът от неговата партия Валентин Касабов си позволи да нарече на турски хората от ДПС "хлебарки", които ще бъдат смачкани. Тази причина някои политолози наричат ситуационна. Според тях в последно време говоренето на Патриотите е станало някак си "на две крила" - едното системно, другото несистемно, главно в лицето на Симеонов и НФСБ. Наложи се дори самият Борисов да направи остри забележки на партньорите си "да си мерят приказките".

Другата причина обаче е дългосрочна. ДПС се нуждае от повече власт, защото води битка за своята вътрешна ниша. На последните парламентарни избори се видя, че партията е далече от най-добрата си политическа форма. Да, тя се мобилизира и не позволи на Лютви Местан да дръпне достатъчно гласове, за да влезе ДОСТ в парламента. Но изгуби достатъчно, за да остане на четвърто място и неохотно да отстъпи балансьорската си роля именно на Патриотите. Така че, за да възвърне силата си, движението има нужда да бъде във властта и да разполага с нейните ресурси. Да не говорим, че опасността от външно влияние (което също се видя по време на предизборната кампания) както върху неговата членска маса, така и върху страната като цяло още не е отминала.

Най-любопитният въпрос обаче е дали ДПС наистина иска да махне това правителство, или само да го преформатира и да влезе във властта по някакъв начин на мястото на Патриотите.  Обществена тайна е, че т. нар. икономическо крило на тази партия и сега има присъствие в това правителство. За наличието на този факт съществуват много симптоми, видими и с просто око. Така че няма логика ДПС да сваля или преформатира такова правителство, в което има някакво икономическо участие.

От друга страна, ако са верни слуховете, които плъзнаха в публичното пространство в края на лятото, че политическото и икономическото крило в ДПС са се раздалечили, то картинката е друга. Тоест, ако е вярно, че има не разрив, но поне охлаждане на отношенията между Ахмед Доган и Делян Пеевски, то има логика т. нар. политическо крило в движението също да иска повече участие във властта. Още повече че ДПС от доста време е в изолация. Останалите партии се пазят като дявол от тамян да не бъдат свързани по някакъв начин с Догановата формация. Именно затова от ГЕРБ непрестанно "привързват" БСП към ДПС и напомнят за кабинета на Орешарски, като стремежът е да създадат неприемлив публичен имидж на социалистите, да омаловажат и изкористят действията и заявките им за алтернатива.

"Митът, че ДПС сменя правителства и кадрува, е разколебан. Със сложни термини като "демонтирам" и "преформатирам" от партията искат да покажат на електората, че все още владеят политическото инженерство... За мен формацията обаче е стигматизирана. ДПС остана самотната партия на Делян Пеевски. Не трябва да злорадстваме, а по-скоро да сме притеснени какво се случва там", смята социалният антрополог Харалан Александров.

Почетният председател на движението Ахмед Доган отлично разбира, че корпулентният бизнесмен вече тежи като камък на шията на ДПС. Че неговата негативна репутация в обществото хвърля дебела сянка върху партията и тя е в изолация до голяма степен и по тази причина. А ако наистина има предсрочни избори след края на европредседателството ни догодина и ако БСП ги спечели, тя ще трябва да управлява с някого. Но възможностите не са много. И може би ДПС се опитва още отсега да се отдалечи от Пеевски, да прекъсне поне видимите нишки с него, да изчисти образа си, за да стане приемлив партньор за управленска коалиция.

Факт е, че този път ДПС мобилизира дори в лично качество Ахмед Доган и заговори за "демонтаж". Това отдавна не се бе случвало. Неслучайно Мустафа Карадайъ обяви, че в заседанието на оперативното ръководство на 2 ноември, което е продължило четири и половина часа, е взел участие и почетният председател на партията.

ДПС отново дава знак както към собствения си електорат, така и към Борисов. Това не означава, че Доган ще се завърне в активната политика, но той ще задава параметрите на политиката, която ще води ДПС и която може да вгорчи живота на премиера. Включително и на международната сцена. Както знаем, ДПС е активен и уважаван член на групата на либералите и демократите (АЛДЕ) в Европейския парламент. И изобщо не смята да се примири с участието на националистите в управлението на страната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във