Банкеръ Weekly

Общество и политика

Горещо изборно лято за магистратите

Георги Колев

Горещо лято и още по-напечена есен се очертават пред съдебната власт.

В четвъртък (25 май) Висшият съдебен съвет обяви старта на процедурата по избора на следващия председател на Върховния административен съд (ВАС). Законът дава възможност кандидатури да се представят в следващите четири поредни седмици. Което значи, че номинациите започват от 1 юни. Право да издигат претенденти имат минимум трима членове на ВСС, пленумът на ВАС и министърът на правосъдието. Седемгодишният мандат на сегашния председател Георги Колев изтича през ноември. А името на наследника му ще стане известно два месеца по-рано - на 11 септември, когато се очаква той да бъде избран.

В събота (27 май) предстои и представянето пред прокурорите от цялата страна на 12-те техни колеги, които ще се борят за четири места от "прокурорската квота" в следващия Висш съдебен съвет. Самият избор ще се проведе седмица по-късно - на 3 юни.

На 10 и 17 юни пък ще се събират съдиите, които ще избират своите представители за ВСС измежду 27 кандидати. При тях се очаква битката да е най-оспорвана, а вероятността да се стигне до обжалване на резултатите и прехвърляне на "горещия изборен картоф" към съда е огромна.

На всичко отгоре в четвъртък (25 май) и парламентът се включи в изборната треска. Правната комисия прие правилника, по който депутатите ще изберат хората за "своята квота" във ВСС. Народното събрание трябва да избере общо 11 души за прокурорската и съдийската колегии. Номинациите ще се събират почти до края на юни, но изслушването на кандидатите и самият избор, изглежда, ще се проведат през септември, т.е. след лятната парламентарна ваканция.

Най-чувствителната новост в закона след прословутата "съдебна реформа" е, че за първи път кандидатите за ВСС от парламентарната квота ще се избират с квалифицирано мнозинство - с гласовете на 2/3 от депутатите. Според експерти това е мнозинство, което може да се преодолее само по два начина: или с много ярки и безспорни кандидатури, или със задкулисни договорки. У нас обаче първият вариант почти никога не е сработвал.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във