Банкеръ Daily

Общество и политика

Горанов твърди, че приел апартамента от кръстника си заради земетресението в Перник

Финансовият министър Владислав Горанов заяви, че приел да живее в апартамента на кръстника си след земетресението в Перник от 2012 година. "Към момента, в който съм декларирал, че ползвам апартамента на Иван Сариев, аз съм преценил, че това не е конфликт на интереси, но ако Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество се произнесе в друг смисъл, ще си нося последствията", каза Горанов пред NOVA телевизия, след като комисия "Антикорупция" започна проверка по искане на прокуратурата. 

Засега е ясно, че министърът на финансите ползва безвъзмездно луксозен апартамент в комплекс, изграден от братя Домусчиеви. Имотът е собственост на кръстника на Горанов - бизнесменът Иван Сариев. 

"Нека започнем от това, че жилището, което обитавам, не е мое. През 2012 година, помните, имаше едно голямо земетресение, което разтърси Перник и стигна до София като въздействие. Тогава заедно с моето семейство живеехме на висок етаж (10-ти) в центъра на София. Стресът и уплахът, който изпитаха тогава невръстните ми деца, ни накара да се възползваме от предложението на кръстника ни – моя и на моите деца Иван Сариев. Жилището е закупено от него с инвестиционна цел, всички сметки за ползването на жилището заплащах аз и в момента, в който се промени закона и трябваше тези факти и обстоятелства да се декларират, аз много мислих дали всъщност това представлява проблем за мен. В края на краищата тази преценка ще бъде направена от Антикорупционната комисия", заяви още Владислав Горанов. 

Горанов допълни, че отношенията му с Иван Сариев са от преди той да заема публични длъжности.

"Нека да се изследва – ако няма спечелени обществени поръчки, ако няма специално третирани фирми от страна на приходната администрация, по какъв начин съм попаднал в конфликт на интереси. Защото в противен случай като финансов министър, който ръководи едни от най-големите администрации в държавата, и то свързани с целия икономически живот, аз трябва да се затворя като отшелник някъде и да не се виждам с жив човек", отбеляза също така министърът на финансите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във