Банкеръ Daily

Общество и политика

Главчев отстрани Нинова от пленарното заседание

Председателката на БСП Корнелия Нинова обяви, че депутати от ГЕРБ ще отговарят пред съда за твърденията си, че тя е била уволнена заради корупция от поста зам.-министър в правителството на Сергей Станишев. 

"Няколко души ще отговарят в съда за твърдения, че съм била уволнявана за корупция. Никога не съм уволнявана за корупция, нито от Сергей Станишев, нито от когото и да било. Има си съд, там госпожата и останалите да си докажат твърденията.", каза Нинова, визирайки депутатката от ГЕРБ Десислава Атанасова.

Освен това червената лидерка подчерта, че управляващите създават манипулации с твърденията си относно участието й в Техноимпекс. "

. "Когато влязох в политиката - веднага си продадох акциите. Когато правиш политика, не трябва да правиш бизнес - въпрос на вътрешно усещане", каза още Нинова.

Тя припомни, че конкретно раздържавяването на "Техноимпекс" е проверявано точно три пъти - от различни главни прокурори по различно време. И това се е случвало всеки път когато социалистката направи нещо по-рязко в политиката. 

"Държавата е разследвала три пъти сделката за "Техноимпекс". Да я проверят и четвърти път, само кажете къде да се подпиша. Да му мислят тези, които ще ги проверят за първи път. Защото трябва да се провери как по времето на Бойко Борисов се продаде "Булгартабак", делът от едно от електроразпределителните дружества, придобиването на банка от Цветелина Бориславова - неща, които не са проверявани."

Лидерката на БСП обяви, че ще подкрепи идеи на ГЕРБ за ревизия на приватизацията, но ако на масата е всичко - и концесиите, и масовата приватизация, и всички породи. 

"Ще разговаряме с ГЕРБ, разбира се. Ще си дадем становищата, разбира се. Но ако си въобразяват, че ще ни вкарат в имитация, за да прикрият далаверите си - няма да стане", заяви тя пред bTV.

Острият тон между Нинова и управляващите се пренесе по-късно и в парламента. Председателят на парламента Димитър Главчев изгони от пленарна зала лидера на БСП.

На основание правилника за дейността на НС Нинова е отстранена за едно пленарно заседание, а колегата ѝ Антон Кутев - за две заседания.

Решението на Главчев вбеси депутатите от БСП, които започнаха да скандират "Оставка, оставка".

Нинова пък отказа да напусне пленарната зала, заради което председателят на парламента прекъсна заседанието.

Искрите в залата прехврърчаха след като БСП поиска в парламента да бъде извикан министър-председателят Бойко Борисов заради изказването си, че в Народното събрание има хора, замесени в трафик на наркотици и купуване на гласове.

Предложението на левицата обаче беше отхвърлено с 93 гласа „за“, 101 гласа „против“ и 2 „въздържал се“.

БСП напусна пленарна зала в знак на солидарност с лидера си.

Вбесени от действията на Главчев почти цялата парламентарна група на БСП направи изявление в кулоарите на парламента, с което заявиха, че ще започнат подписка за оставката на парламентарния шеф.

Също така Жельо Бойчев заяви, че БСП за днес напуска заседанието на Народното събрание.

Facebook logo
Бъдете с нас и във