Банкеръ Daily

Общество и политика

Германските инвестиции у нас достигат 3 млрд. евро

Близо 5000 са германските предприятия в България, а двустранният стокообмен се е повишил и за миналата година е достигнал над 6.6 млрд. евро. Германските инвестиции в България достигат близо 3 млрд. евро, с което страната се утвърди като водещ инвеститор у нас. Това каза президентът Румен Радев, който награди с орден "Стара планина" - първа степен германския посланик Детлеф Лингеман. Дипломатът получи висшето държавно отличие за изключително големите си заслуги за укрепването и развитието на българско-германските отношения.

На свой ред държавният глава отбеляза, че в последните години Германия се е утвърдила като наш ценен приятел, доверен партньор и стратегически съюзник в рамките на ЕС и НАТО. Според Радев това се дължи както на последователната работа на двете държави, така и на изключително всеотдайната дейност на поколения български и германски дипломати. Лингеман също имал своя принос към разширяването на двустранните отношения. "Благодарение на посланик Лингеман получихме важна германска подкрепа в ключови области като правосъдната реформа, сигурността и контрола на външните граници на ЕС, усвояването на еврофондове, дуалното образование - посочи президентът Радев. Задълбочи се и сътрудничеството с отделните германски провинции."

Държавният глава отбеляза и активните усилия на посланик Лингеман за разширяване на сътрудничеството в областта на културата, науката и образованието. По думите на президента Радев в рамките на целия си мандат посланик Лингеман е пример за висок  професионализъм, за активна работа и лична ангажираност.

От своя страна Детлеф Лингеман благодари за казаното за неговите усилия и заяви, че приема ордена като представител на родината си и на всички, работили заедно с него неуморно за разширяването на двустранните отношения с България.

"Отношенията са отлични в политиката, икономиката, културата, посочи посланикът. Туризмът процъфтява с около милион германски туристи, които посещават България. Много българи учат немски и инвестират в личното си бъдеще, тези млади хора инвестират обаче и в бъдещето на нашите двустранни отношения", посочи посланикът, цитиран от БТА. И добави: "България предприе съществени действия в реформата на съдебната система, независимият съд е крайъгълен камък за стимулиране на чуждите инвестиции и икономическото развитие". По думите му Германия е най-големият търговски партньор на България, но има много по-голям потенциал, който може да бъде реализиран, ако реформите бъдат изпълнени.

Посланикът засегна и темата за предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС като отбеляза, че това е огромна задача и председателството е предизвикателство за всяка държава. България доказа, че е надежден партньор в рамките на ЕС, каза Лингеман и даде като пример това, че страната ни полага огромни усилия с подкрепата на партньорите за охраната на външните граници на ЕС. "Днес всички сме изправени пред особените предизвикателства на ЕС и мотото ви е, че "Съединението прави силата", но това важи за всички нас. Сигурен съм, че България с успех ще се справи с предстоящите предизвикателства, посочи германският дипломат, който определи историята и културното наследство на България като огромно богатство не само за страната, но и за цяла Европа", добави дипломатът

Facebook logo
Бъдете с нас и във